друкувати


Як пластуни на вечорницях бавилися

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-23 04:05:17

13 грудня у актовій залі Коломийської гімназії ім.М.Грушевського відбулись Андріївські вечорниці, організовані хлоп’ячим куренем число 55 ім. Максима Залізняка та підготовчим дівочим куренем ім. Галини Грабець. Ґаздинею на вечорницях була подруга Леся Машталер.

Дійство розпочалося з вистави "У ніч перед Андреєм". Переглядаючи виставу, присутні поринули у світ дівочих ворожінь та андріївських жартів, небилиць та жахів, які з артистичною майстерністю відтворили на сцені юнаки та юнки. А які ж вечорниці без забав? Були й забави. Так, наприклад, дівчата повинні були набрати у рот води і перенести її не розливши, а хлопці мали їх смішити. Дівчата з серйозністю взялися до роботи, так що хлопці не могли їм завадити своїми жартами. Не розсмішивши дівчат, хлопці самі почали носити воду ротом, що неабияк розвеселило присутніх у залі. У другій забаві хлопці жонглювали картоплиною за допомогою двох ложок. Переможця цієї забави найбільш дотепні жартівники попросили не їсти картоплину самому, а поділитися з ними. Були також ігри, в яких брали участь усі бажаючі.

Після вистави окремі гуртки демонстрували у маленьких сценках, якими вони бачать Андріївські вечорниці в майбутньому. У запропонованих імпрезах прослідковувався дух сьогодення, коли підлітків тяжко відтягнути від комп’ютера, коли їхнє спілкування неможливе без мобільного телефону.

Насамкінець юнацтво запросило до слова подругу Ларису Бойцан, яка подякувала всім за те, що шанують традиції предків, закликала зберігати і розвивати багатющі надбання української культури.

Наш гурток "Орли", а також княждвірські пластуни на чолі з виховником Петром Ніжником, також узяли участь у цьому дійстві.

Автор: Друг Василь ДОВІРАК, суддя гуртка "Орли" Уладу пластунів-юнаків, восьмикласник Печеніжинської ЗОШ І-ІІІ ст.
Обговорити на форумі