друкувати


Як подбати про пенсію?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-23 10:53:08

Я — підприємець, сплачую єдиний податок. Підкажіть, чи буду я отримувати пенсію, а то кожен по-різному каже? Василь КОЛОТИЛО.

За роз’ясненнями редакція звернулася до головного спеціаліста відділу нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій Коломийського районного управління праці та соцзахисту населення Ярослава МАДЯР.

— У страховий стаж підприємця, який платить єдиний податок у розмірі 200 грн. на місяць, зараховується тільки 10 днів у місяць. Тому для отримання мінімальної пенсії за віком йому необхідно працювати набагато довше, ніж звичайному найманому робітникові. А для забезпечення себе гідною пенсією: або здійснювати доплати в Пенсійний фонд України, або платити внески до самостійно вибраного недержавного пенсійного фонду.

Недержавний пенсійний фонд — юридична особа, створена відповідно до Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення" і має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства), функціонує та проводить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними накопиченнями та отримання певного інвестиційного доходу, а також здійснює пенсійні виплати своїм учасникам.

Вкладником недержавного пенсійного фонду може стати як юридична, так і фізична особа, що досягла повнолітнього віку:

— юридична особа (роботодавець), яка сплачує пенсійні внески на користь своїх робітників та службовців;

— фізична особа, яка здійснює пенсійне забезпечення за рахунок своїх коштів;

— профспілкова організація, яка сплачує пенсійні внески на користь своїх членів;

— фізична особа — подружжя, діти, батьки учасника пенсійного фонду.

Учасники недержавного пенсійного фонду після виходу на заслужений відпочинок отримують не тільки призначену державну пенсію, але і додаткову, недержавну.

Почати отримувати недержавну пенсію можна на 10 років раніше, ніж державну, або на 10 років пізніше — тоді, коли це вам зручно.

У недержавному пенсійному забезпеченні немає обмежень щодо максимальних розмірів пенсії, а також передбачена можливість успадкування пенсійних накопичень.

Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі