друкувати


Гряде реформа

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-22 01:58:17

Адміністративно-територіальна реформа, про яку так багато говорили, може розпочатися вже в наступному році. Про це йшлося на семінарі в Івано-Франківську, організованому Мінрегіонбудом для керівників місцевих органів державної влади та самоврядування.

Міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда зазначив, що метою реформи є організація публічної влади для забезпечення доступності й якості надання соціальних і адміністративних послуг, сталого розвитку територій, здатності ефективно реагувати на соціальні й економічні виклики. Ідеологія децентралізації державного управління втілена в законопроекти, тож для проведення реформ потрібні лише політична воля, кваліфіковані кадри, фінансування та єдиний координуючий центр, — наголосив міністр.

Щодо Коломийщини, то пропонується такий варіант реформи: створити п’ять громад — у Коломиї, Отинії, Печеніжині, Гвіздці, Спасі. При цьому до Отинії долучити частину сіл Тлумацького і Тисменицького, до Гвіздця — Снятинського і Городенківського, до Спаса — Косівський.

Застосовуватиметься соціально-економічний принцип формування — щоб економічно сильніші території, об’єднані зі слабшими, досягали самозабезпечення об’єднаних громад.

Мінімальні громади налічуватимуть від 9000 громадян, райони, як виняток, — від 150 тисяч (євростандарт — 200 тисяч громадян). Більшість насущних проблем буде покладено саме на громади; за районом залишиться питання охорони здоров’я, соціального захисту, правоохоронних органів, деякі інші.

Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі