друкувати


П’яний водій ризикує втратити і права, і авто

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-18 06:03:38

З 17 листопада вступили у силу ухвалені нещодавно парламентом зміни "До деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення дорожнього руху". Як працює механізм нових Правил дорожнього руху на Коломийщині, — про це ведемо розмову зі старшим інспектором ВДАІ з дізнання Василем САМАНІВИМ (на фото).

— Пане Василю, чи відчутно, що наші водії стали законопослушними?
— Кількість ДТП на дорогах Коломийщини значно зменшилась, але порушень ще багато. Від першого грудня зафіксовано 260 порушень Правил дорожнього руху, з яких 216 — грубих, 12 водіїв були за кермом у стані алкогольного сп’яніння. За цей час трапилося три ДТП, в яких троє людей отримали травми і вісім ДТП з матеріальними збитками.

— Яких правил водіям найтяжче дотримуватися?
— Правил зупинки і стоянки.

— Як діє сам механізм покарання?
— Безпосередньо на місці зупинки транспортного засобу порушника інспектор виписує постанову, в якій вказує зафіксоване порушення і суму штрафу. Водій може оскаржити це рішення упродовж 15 днів у суді, інакше — мусить заплатити. Якщо цього не зробить, заплатить удвічі більше. Контролювати процес сплати штрафу немає необхідності: якщо водій не виконає припис інспектора, але й не оскаржить його в суді, то вже під час наступного проходження техогляду, або в разі якихось форс-мажорних обставин: втрати посвідчення водія і поновлення документа, доведеться сплатити подвійне стягнення. З першого січня наступного року запроваджується стягнення подвійної ставки штрафу за порушення Правил дорожнього руху у разі його несплати. А з часом інспектори виявлятимуть порушника, котрий не сплатив, не чекаючи, доки він звернеться у Державтоінспекцію. З першого січня вступає в дію норма закону, якою запроваджуватиметься нарахування штрафних балів. Кожне порушення каратиметься контрольованіше і жорсткіше.

— Що наша Державтоінспекція має на озброєнні, щоб зафіксувати факт порушення?
— Автомобілі обладнані приладами для визначення швидкості руху "Візит", а також у розпорядженні інспекторів є відеокамери. Відеокамери встановлено: на вулицях Карпатській й Шкрібляка — район вербізького мосту, Бандери, площі Відродження. Планується ще встановити на вулицях Петлюри і Мазепи.

— Закон передбачає штрафи і для пішоходів, які переходять дорогу в невстановленому місці.
— За це передбачено штраф від 51 до 85 гривень. Ми плануємо провести рейди спільно із засобами масової інформації, щоб показати порушників по телебаченню. Думаю, що і в газеті таким людям буде неприємно про себе прочитати.

— У яких випадках державтоінспектор має право забрати права і чи є вже такі факти?
— У шести випадках: при повторному затриманні несправного авто; керуванні у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також у разі відмови від огляду, створення аварійної обстановки; невиконання вимог працівника міліції про зупинку; порушення правил проїзду залізничних переїздів, що призвело до створення аварійної ситуації або порушення Правил дорожнього руху і спричинило пошкодження транспортного засобу, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна. У решті випадків накладається лише штраф. На жаль, наші водії дають підстави і для того, щоб права у них забирали, в першу чергу це стосується нетверезих за кермом.

— А якщо водій п’яний, та ще й поводиться по-хамськи?
— Державтоінспектор, згідно з прийнятими змінами, може доправити порушника до суду, а суддя має право одразу ухвалити постанову про затримання на десять діб. Але наразі таких випадків не було.

— За яких умов діятиме норма закону про оплатне вилучення автомобіля?
— За вживання алкоголю за кермом удруге інспектор може вилучити транспортний засіб, а може й обмежитися штрафом. Але, якщо впродовж року водія затримають нетверезим за кермом утретє, автомобіль вилучається в обов’язковому порядку. Далі державні експерти оцінюють його, реалізують, вираховують із суми судові витрати, а решту віддають власнику. Після третього разу водночас із вилученням авто "арештовують" на десять років і посвідчення водія.

— А яка ситуація з маршрутками, адже за "понаднормативних" пасажирів теж передбачено штраф?
— Від 170 до 255 гривень. І більшості водіїв не хочеться позбутися такої суми, тому вони й пильнують кількість пасажирів. А хто ризикує — той платить. Загалом ситуація з маршрутними перевезеннями вирівнюється.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі