друкувати


Перший Всеукраїнський театральний фестиваль сценічних першопрочитань

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-17 01:02:08

Цього року Коломийському театру виповнюється 160 років із моменту заснування. Зберігаючи та примножуючи славну історичну традицію зачинателів національного театрального руху, Коломийський театр ознаменував ювілейний рік новими творчими надбаннями і зростаючою популярністю, як у Україні, так і далеко за її межами.

В 2008 році театрові було присвоєно ім’я його засновника отця Івана Озаркевича; театр подолав високу планку творчого визнання, як єдиний колектив з України, який представляв українське сценічне мистецтво на Всесвітньому театральному фестивалі в м.Единбург (Шотландія); рішенням колегії Міністерства культури України театрові надано статус академічного; нещодавно завершився ювілейний гастрольний тур Коломийського театру, що охопив найвідоміші театральні сцени: Києва, Донецька, Луганська, Кіровограда, Ніжина, Луцька та Рівного. На столичній сцені Національного театру імені Івана Франка творчу трупу Коломийського театру від імені Президента України Віктора Ющенка вітав Народний артист України, керівник головної служби гуманітарної політики адміністрації Президента Олександр Биструшкін та Міністр культури і туризму України Василь Вовкун.

Завершальним акордом ювілейного року стане Перший Всеукраїнський театральний фестиваль сценічних першопрочитань, що триватиме 5 днів на базі Коломийського театру з 20 до 24 грудня цього року. На фестиваль запрошені кращі творчі колективи провідних театрів України з постановками, які здійснені вперше на українській сцені.

Програма фестивалю

20 грудня, субота
12.00 "Куди вітер віє" (Комедія) С.Васильченко. Вистава Київського Національного університету театру, кіно і телебачення ім.І.Карпенка-Карого

16.00 Ювілейні урочистості присвячені 160-річчю Коломийського театру та відкриття фестивалю

18.00 "Вій" (Містерія) М.Гоголь. Вистава Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім.І.Озаркевича

21 грудня, неділя
13.00 "Солодка Даруся" (Драма) М.Матіос. Вистава Івано-Франківського обласного академічного музично-драматичного театру ім.І.Франка

18.00 "Таїна буття" (Драма) Т.Іващенко. Вистава Львівського обласного музично-драматичного театру ім.Ю.Дрогобича

22 грудня, понеділок
12.30 "Як стати справжнім бегемотом" (Казковий мюзикл) О.Вітер. Вистава муніципального театру "Київ"

18.00 "Тарас Бульба" (Мюзикл про кохання) М.Гоголь. Вистава муніципального театру "Київ"

23 грудня, вівторок
14.00 "Тарас Бульба" (Мюзикл про кохання) М.Гоголь. Вистава муніципального театру "Київ"

18.00 "Квартет для двох" (Комедія для дорослих) А.Крим. Вистава Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру ім.Т.Шевченка

24 грудня, середа
11.00 Круглий стіл на тему: "Традиції і перспективи розвитку історичних театрів малих міст в контексті сучасного українського театрального руху і світових театральних тенденцій".

На ювілейні урочистості запрошуються депутати Верховної Ради від Прикарпаття; керівники владних органів області, міста і району; керівники підприємств і організацій, керівники політичних партій і громадських організацій, відомі діячі культури і мистецтва краю, міста і району; широкі кола громадськості.

Склад журі фестивалю:
1. Ростислав Коломієць - академік АМ України, театрознавець;

2. Олена Воронько - начальник управління театрального мистецтва Міністерства культури України,

3. Наталія Владімірова - кандидат мистецтвознавства АМ України,

4. Людмила Распутіна - театрознавець, відповідальний секретар професійного часопису "Український театр",

5. Валерій Нєвєдров - Народний артист України, режисер Київського муніципального театру "Київ",

6. Володимир Григоренко - відповідальний секретар ЛМВ НСТД України, заслужений працівник культури України,

7. Алла Підлужна - театрознавець, м.Київ,

8. Світлана Максименкова - театрознавець, м.Львів,

9. Володимир Федорак - начальник управління культури Івано - Франківської облдержадміністрації.

Історія Коломийського академічного драматичного обласного українського драматичного театру ім.І.Озаркевича

8 червня 1848 р. Прем’єра першої вистави Коломийського театру "Дівка на виданню або На милування нема силування" за п'єсою І. Котляревського. І. Озаркевичем п'єса була адаптована до життя покутських українців. За словами І Франка: "І.Озаркевичеві хотілося подати Котляревського галичанам не в оригіналі, а в підгірським киптарі".

19 жовтня 1848 р. Перші гастролі Коломийського театру. Коломияни зіграли виставу " Дівка на виданню" перед делегатами конгресу української інтелігенції, що відбувався у м. Львові. Ця подія започаткувала український театральний рух у місті Лева, звідки він перекинувся до Перемишля і Тернополя.

1864р. Відродження аматорського театрального руху на Галичині. У Коломиї розвитком театральної справи займається відоме в Україні подружжя Івана та Іванни Біберовичів.

1920-1939 рр. Театр у м.Коломия стає помітним явищем у суспільному та мистецькому житті Галичини, провідником української національної ідеї. На його сцені грають видатні майстри українського театрального мистецтва: Микола Бенцаль, Володимир Блавацький, Олекса Скалозуб, Дмитро Николишин. Коломийський театр цього періоду вважається одним із найкращих у Західній Україні.

1939-1989 рр. Постанова уряду УРСР про відкриття державного театру в Коломиї у кінці 1939 року привернула до себе увагу талановитих людей краю. Театр не припиняв своєї діяльності навіть в умовах воєнного лихоліття, в чому велика заслуга відомого театрального діяча Івана Когутяка.

23 грудня 1962 року опустилася завіса театру: радянська влада закриває його. Він втрачає статус державного, але творчу діяльність не припиняє, продовжуючи існування в статусі Народного.

З 1941 по 1962 рік яскраву сторінку в історію Коломийського театру вписала заслужена артистка України Оксана Затварська, яка на цій сцені зіграла кращі свої ролі. У 1944 році прийшов до театру Василь Симчич, який зумів розкрити свої обдарування і як блискучий артист, і як талановитий режисер. Його ролі у кінофільмах "Захар Беркут", "Білий птах з чорною ознакою", "Анничка", "Табір іде в небо" та ін. увійшли до золотого фонду українського кінематографу.

1989 р. Своє відродження Коломийський театр пережив в грудні 1989 року, коли за вимогою коломийської громади та подвижницьких зусиль Дмитра Чиборака, було прийнято ухвалу про відновлення державного театру в місті. За час новітньої своєї історії театр яскраво продемонстрував театральному світові свою художньо-мистецьку концепцію, що зорієнтована на потужний мистецький магнетизм національної народної традиції, неперевершені перлини гуцульського і покутського світовідчуття. Це засвідчили постановки вистав, що є сценічним першопрочитанням в українському театральному доробку: "Гуцульський рік" Г. Хоткевича, "Камінний хрест" В. Стефаника, "Іродова морока" П. Куліша, "Довбуш" Г. Хоткевича, "Земля" О.Кобилянської, "Boa constrictor" І. Франка. У становленні театру важливу роль відіграли кращі мистецькі сили Коломийщини: актори – Діна Жолобайло, Юрій Тодорів, Ігор Салій, Людмила Євтушенко, Михайло Жолобайло. Театр неодноразово ставав лауреатом міжнародних театральних фестивалів: "Мельпомена Таврії", "Тернопільські театральні вечори", "Етно-діа-сфера".

У 2007 році Академія Мистецтв України на базі театру провела творчу акцію – Молодіжний фестиваль "Мистецтво молодих". Коломияни були представлені виставою "Суєта" І. Карпека-Карого (реж. Д. Чиборак) (режисер Р.Коломієць).

2008 р. 10 квітня Верховна Рада України Постановою № 262-VI "Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2008 році" вирішила відзначити 160-річчя Коломийського театру на державному рівні.

18-25 травня. Коломийський театр з виставою "Вій" за повістю М.Гоголя (режисер – С.Павлюк) бере участь у IX Міжнародному фестивалі етнічних театрів національних меншин України, країн СНД та Карпатського єврорегіону та стає лауреатом.

4 серпня. Колектив дебютує з виставою "Гуцульський рік" за п’єсою Г.Хоткевича (режисер – засл. артист України Д.Чиборак) на Единбурзькому фестивалі "Фріндж". Британська преса схвально відгукнулась на виступ коломиян.

29 вересня. Колегією Міністерства культури і туризму України Коломийському театру присвоєно звання академічного.

Автор: Роман ІВАСЮК для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі