друкувати


Була повінь: Чужої біди не буває

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-17 09:37:12

Хто би що не казав, а стихійне лихо, яке спіткало Коломийщину в липні, завдало не тільки страшних збитків. Воно, як лакмусовий папір, виявило усі найкращі і, на жаль, найгірші людські риси. Зупинимось на позитиві.

Повінь згуртувала людей. "Моє" і "твоє" з’явиться згодом, спочатку на першому місці було — "наше". І найпереконливішим доказом того, що чужої біди не буває, стала готовність інших областей допомагати доти, доки це буде необхідно. На найбільш постраждалих об’єктах Коломийщини відновлювальні будівельні роботи ведуть кілька відомих на всю Україну фірм. Серед них — ВАТ "Укренергобудмеханізація", у чиєму послужному списку — 50 років досвіду і такі потужні об’єкти, як ГЕС і АЕС у Кременчуці, Каневі, Чорнобилі, Новодністровську; нафтопровід "Одеса—Броди", автобан "Київ—Одеса" та багато інших. У нас ця фірма, яка базується у Вишгороді, виконує найбільшу за обсягом роботу — розширює і вирівнює русло річки Сопівка, укріплює її береги. У Печеніжині, де з 2 вересня розташувались 60 працівників фірми зі своєю потужною технікою, береги вздовж Сопівки уже набирають значно надійнішого вигляду, ніж до повені. Контролює хід робіт перший заступник голови правління ВАТ "Укренергобудмеханізація" Валерій Охрім.

— Почищені й розширені береги ми укріплюємо камінням, габіонами, гравійно-піщаною сумішшю, — каже начальник дільниці Олег Ващенко. — Працюємо вахтовим методом, по 15 днів, із 7.30 до 19.30, без вихідних. Допомагають нам долати тяжкі наслідки повені чотири КрАЗи, два екскаватори "Лібхер" і один "Атлас", три бульдозери і навантажувач. Маємо своє паливо, житло, харчування — по суті, ми повністю автономні.

— Добре й те, що ми не дуже залежні від погодних умов, — додає старший виконроб Василь Клебанський. — Навіть сніговий покрив 20—30 сантиметрів нам не заважає. Отож, сподіваємось, будемо тут працювати всю зиму.

Привітні й щирі, будівельники з Київщини одразу знайшли спільну мову з районною, місцевою владами, з печеніжинцями. Вражені масштабами стихійного лиха, вони намагаються зробити усе, від них залежне, аби наші люди, які живуть у такому чарівному краї, не здригались від найменшої хмаринки на небі…

Автор: Валентина КОЖУШНА
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі