друкувати


Джерело сказу — безпритульні собаки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-16 12:21:30

В останні роки епідемічна ситуація щодо сказу в Україні була нестійкою: реєстрували поодинокі випадки захворювання людей. В області, як і в районі, епізоотична ситуація теж розцінюється як нестійка. У 2007 р. в області зареєстровано 7 випадків сказу серед тварин (у 2006 р. — 6); лисиці — 3, собака, кіт, хом’як, єнотовидна собака — по 1. Випадки реєструвались у Косівському, Снятинському, Калуському, Галицькому та Верховинському районах.

За 2008 рік у Коломийському районі зареєстровано три випадки захворювання тварин на сказ в Корничі, Сідлищі та Печеніжині. Джерелами зараження послужили собаки і лисиця. Зокрема, останній випадок стався в с.Сідлищі, де мисливський собака задушив лиса, хворого на сказ, після чого покусав дитину. Хлопчик та контактні знаходяться на лікуванні в ЦРЛ.

Проблема боротьби та профілактики сказу є не тільки медичною та ветеринарною, а й загальнодержавною. Велика роль у проведенні заходів щодо попередження захворювання на сказ належить зацікавленим організаціям та закладам. На жаль, не можна сказати, що ці заходи виконуються задовільно. В цьому ми переконуємося самі, коли бачимо в місті та районі бродячих тварин. В основному це собаки, власники яких порушують правила утримання тварин, випускають їх на вулицю без нагляду, виганяють тощо. І, як правило, безпритульні тварини гуртуються в людних місцях: біля центрального та ринку "Торговиця", авто- та залізничного вокзалів, об’єктів громадського харчування.

По району та місту за медичною допомогою щорічно звертаються 300—310 осіб. Призначене антирабічне лікування 41 особі, з них по району — 21. Курс лікування для населення проводиться безкоштовно. Держава виділяє на лікування однієї особи 1100—1200 гривень. Одним із заходів профілактики є кваліфікована і своєчасна медична допомога, основою якої є введення в організм вакцини та імуноглобуліну. Центральна районна лікарня цими препаратами забезпечена сповна.

Важливо пам’ятати, що зміна поведінки тварин може вказувати на те, що вона є хворою, тому слід уникати будь-яких контактів з нею, а якщо такі виникли — негайно звернутись за допомогою і, по можливості, встановити спостереження за твариною.

Автор: Анатолій БРАТІВНИК, лікар-епідеміолог райсанепідстанції
Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі