друкувати


Сміття сусідові під ніс

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-15 02:53:42

Звертаюся до "Коломийської правди", оскільки майже всі засоби боротьби з нехлюйством, яке розвелося на нашій вулиці Нижанківського, та й на сусідній Цегельняній, вичерпано. Вулиця невелика, з добротними будівлями, проте що стосується побутової культури мешканців, то тут глибока криза. Багато хто так і дивиться, щоб коли стемніє, викинути сміття подалі від своєї хати, хоч на берег Радилівки, хоч сусідові під ніс. Не допомагають ні просьби, ні погрози, ніхто нічого не боїться. Можливо, реагували б на застереження влади, та владі, таке враження, байдуже до непривабливого санітарного стану міста. Раніше, пригадую, хоч штрафували нехлюїв, можна було побачити природоохоронців, наприклад Марію Хільчук, вони намагалися впливати на тих, хто забруднює територію. Тепер же ні екологів не видно, ні жеку, ні санстанції. А люди, відчуваючи безкарність, занапащують усе навколо. Підпис нерозбірливий.

Любов Кондрук, начальник абонентського відділу КПЕЖу:
- Наше місто було б значно чистіше й привабливіше, якби приватний сектор активніше користувався такою послугою, як організоване вивезення сміття. Візьмімо ту ж вулицю Нижанківського. На ній усього 16 зданих в експлуатацію житлових будинків, з яких лише шість власників уклали з нашим підприємством договір на вивезення побутових відходів. Інші носять сміття куди завгодно, думаючи, що економлять гроші. І не беручи до уваги той факт, що така "економія" може обернутися пізніше на здоров'ї їхніх же дітей і внуків.

У цілому по місту ситуація з вивезенням сміття від приватних будинків дещо краща. Якщо приватних будинків у Коломиї налічується 5.011, то договорів з КПЕЖем укладено 1.586. Тобто приблизно лише один з п'ятьох власників потурбувався про чистоту як безпосередньо біля своєї хати, так і трохи далі від неї. Хоча сто гривень, які потрібно заплатити за вивезення сміття від однієї особи за рік. не такі й великі гроші. А було б більше укладених договорів, собівартість вивезення сміття зменшувалася б, це дозволило б і знизити тариф.

Коментар редакції "Коломийської правди":
Сказати, що вся Коломия потопає в смітті, було б, напевно, перебільшенням, є серед нас немало таких, хто потурбується заздалегідь не лише про вивезення відходів, але й папірчик не викине на вулиці. Проте є й приклади зовсім іншого характеру, як ось цей, із засміченими берегами Радилівки біля вул.Нижанківського. Пройдіться навіть середмістям — і ви самі переконаєтесь, що багатьом людям не вистачає елементарної вихованості. На жаль, влада робить вигляд, що все нормально, обмежуючись циркулярами про недопустимість засмічування навколишнього середовища і не вживаючи до порушників жодних санкцій. Під владою маємо на увазі, звичайно, не лише ратушу, але й комунальників, санстанцію, міліцію... Здавалося б, впливати на недбайливців є кому. Та охоти це робити чомусь не відчувається. Тому й сміття наступає на нас з усіх боків.

Джерело: "Коломийська правда"
Обговорити на форумі