друкувати


Кінець традиційної лампочки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-13 11:03:17

Лампи розжарювання поступово зникатимуть з домівок європейців. До 2012 їхній продаж на території Євросоюзу буде заборонено. Водночас, природоохоронна організація Грінпіс вважає заходи ЄС недостатніми.

У заяві Грінпіс висловлюється жаль з приводу того, що Євросоюзу не вдалося ухвалити рішення про обов'язкове використання лампочок, які заощаджують енергію, починаючи з 2012 року. Критиці рішення Євросоюзу піддали і представники міністерства охорони здоров'я Великобританії. За словами речника Джона Боулза, лампочки нового покоління можуть негативно впливати на стан епілептиків, аутистів та людей, які потерпають від мігрені. Водночас єврокомісар з питань енергетики Андріс Пібалгс вважає, що заміна старих лампочок на більш економні допоможе європейцям заощаджувати до 15 відсотків електроенергії. І відповідно зменшити витрати в середньому на 50 євро щорічно.

Виробники у Східній Європі можуть скоротити штат робітників.

"2012 року лампи розжарювання більше не будуть продавати на території Євросоюзу. Це не означає, що ми більше не побачимо їх у домівках наших громадян. Втім, ці заходи безперечно змінять наше ставлення до споживання електроенергії," - Сказав Пібалгс. З 2012 року споживачам доведеться обирати між флуоресцентними лампами, які дозволяють заощадити 75 відсотків енергії, та галогенними, які продукують світло ідентичне традиційним лампам, втім знижують витрати значно менше. Очікують що із відмовою від традиційних лампочок доведеться закрити виробництво у східних країнах ЄС, приміром у Польщі та Угорщині і скоротити до 3 тисяч робочих місць.

Джерело: Deutsche Welle
Обговорити на форумі