друкувати


Там де діти — там і сміх, і "Волошка" серед них

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-12 10:50:36

Своєрідним уособленням, такою собі ілюстрацією ситуації, котра склалася в дошкільному вихованні, може бути село Ворона Коломийського району. У 90-их роках уже минулого століття масово закривалися дитячі садочки, їх перепрофільовували, а в місті — і продавали. Не обминула така доля і це приотинійське село. Садочок тут закрили п’ятнадцять років тому, а в його приміщенні поселилася сільська рада, стару будівлю котрої продали підприємцеві під крамницю. Тепер же, коли виникла потреба у садочку, люди почали вимагати повернути його назад у рідну оселю.

Районна влада, вивчивши питання, запропонувала і дешевше, і зручніше компромісне рішення: переобладнати під дитячий садок частину старого корпусу школи. На будівництво нового дитячого садка необхідно щонайменше 4—5 млн. грн., а так, за рахунок коштів з райбюджету (понад 50 тис.грн.), за допомогою спонсорів, зусиль підрядних організацій і мешканців села зробили ремонт, укомплектували меблями і... знову є в селі садочок. Слід зазначити, що це вже п’ятий — відкритий цьогоріч. Загалом, можна сказати, що це — політика теперішньої районної влади, зокрема, за два останніх роки отримали нове життя десять дошкільних закладів.

— Хоча Держбюджет на утримання дитячих садочків у Коломийському районі виділив понад сім з половиною мільйонів гривень, а необхідно ще як мінімум п’ять, — розповів нашому кореспондентові начальник райво Іван Терлецький, — проте і районна влада, і райвідділ освіти свідомо йдуть на відкриття нових садочків і груп у них, усвідомлюючи важливість виховання нового покоління. Було би більше дітлахів...

Отож на початку грудня у Вороні урочисто відкрили "Волошку". Як і годиться, були вітальні теплі слова і багато подарунків, виступили з добрими побажаннями сільський голова Людмила Козак (працівники сільської ради подарували садочку пилотяг), голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк і начальник райвідділу освіти Іван Терлецький (озвучувальна система для масових заходів у школі та садочку), завітав на свято з кольоровим телевізором фінансовий директор державного підприємства "Промбудматеріали" Ігор Кущинський, а отець Іван благословив і освятив приміщення.

Дітлахи, у свою чергу, зустріли високоповажних гостей хлібом-сіллю, а після їхніх виступів подарували невеликий концерт.

Наразі тут функціонуватиме лише одна група з 20 п’ятирічних дітей, але у завідувачки "Волошки" Зоряни Савчин уже лежить 50 заяв від батьків. Того дня вони також прийшли у гості зі своєю малечею, з надією, що й їхні діти ходитимуть сюди.

Якщо хочете згадки на рік, — кажуть у народі, — посадіть зерно, на десятиліття — закладіть сад, а на століття — виростіть людину!

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі