друкувати


Як ви ставитесь до заклику: "Свій до свого по своє?"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-08 12:19:39

Віктор Петрусенко, член дирекції ТзОВ "Коломиянка":
- Тут не може бути двох думок, вітчизняного товаровиробника потрібно всіляко підтримувати хоча б тому, що гроші він платить у місцевий бюджет. Ми так і робимо, 99 % товарів продовольчої групи в нашому гастрономі мають місцеве походження. Причому робимо це не тільки з патріотичних мотивів, але й тому, що місцева продукція і доброякісніша, і гарно упакована. Один з основних наших постачальників — Городенківський сирзавод, його молоко, сметану, сири охоче розкуповують, вони смачні й поживні. Ковбасні вироби також місцеві, рибу одержуємо з Хмельниччини. Вся продукція сертифікована, у кожному відділі можна ознайомитись із походженням товару, даними про якість.

Приблизно 80% засобів для миття, того, що прийнято називати супутніми товарами, в гастрономі теж вітчизняного походження. Такого, як у деяких супермаркетах, де дозволяють собі торгувати товарами, термін споживання яких минув, у нас немає. Товар тільки свіжий, добротний, здебільшого тільки вітчизняного виробника.

Вважаю, у місті слід розгорнути кампанію під лозунгом "Свій до свого по своє" значно ширше, масштабніше. Про це потрібно писати на рекламних щитах у центрі, нагадувати в телепередачах. Транслює, скажімо, НТК концерт на замовлення глядачів. Пролунала пісня, а після неї диктор може дати соціальну рекламу: слухайте і купуйте, мовляв, тільки своє, українське, підтримуйте свого виробника, збагачуйте свій бюджет. Якщо ми не прийдемо до усвідомлення цього, побороти кризу буде дуже складно.

Михайло Семенчук, підприємець:
Ну, "Коломийська правда", мабуть, не зовсім за тією адресою звернулась з таким питанням, у нас тут; станція техобслуговування автомобілів усе-таки, а не продмаг. А з автомобілебудуванням у державі самі знаєте як справи. Я недавно прочитав у вашій газеті про одну політичну партію, яка закликає уряд пересісти на авто українського виробництва, й усміхнувся про себе. Ви можете уявити, щоб наш міністр, не кажучи вже про прем'єра, сів за кермо "Таврії"?..

Народ тепер їздить здебільшого іномарками, тож станція й обслуговує іномарки. Користуючись запчастинами, виписаними на оптових базах у Хмельницькому, Чернівцях, Києві. Запчастини, зрозуміло, імпортного виробництва, виробництво їх в Україні не налагоджене, та й навряд чи буде налагоджене в найближчому майбутньому. Так що рада б душа, як-то кажуть, у рай, та гріхи не пускають.

В Україні, правда, виробляють гуму. Але не всі колеса з вітчизняної гуми. До джипів, наскільки знаю, підходять колеса тільки зарубіжного виробництва. Так що й тут принцип "Свій до свого по своє" ніяк не застосуєш, на жаль.

Джерело: "Коломийська правда"
Обговорити на форумі