друкувати


"Візир" фіксує порушення

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-08 10:24:59

Тема цього матеріалу, як мовиться, в усіх на устах. Більше двох тижнів тому вступили в силу ухвалені Верховною Радою зміни "До деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху". На них покладають великі надії в суспільстві, адже смертність на українських автошляхах перевищує середній європейський показник у 3,5 рази. Щоб з’ясувати основні моменти нововведення, ми запросили в редакцію начальника прикарпатської Державтоінспекції полковника міліції Михайла Кизимишина.

– Михайле Йосиповичу, наскільки зміни в законодавстві зможуть вплинути на поведінку учасників дорожнього руху і загалом на стан аварійності?
– На мою думку, мають вплинути істотно. Це видно зі статистики за перші два тижні, відколи вступили в дію поправки до нормативних актів. Кількість дорожньо-транспортних пригод і постраждалих людей відчутно зменшилася. Ми розраховуємо, що так буде й надалі. Адже кожна людина за кермом, гадаю, задумалася: чи варто порушувати правила дорожнього руху і платити штрафи, які дорівнюють чи не половині місячного заробітку? І якщо раніше від здійснення порушення і до стягнення штрафу, визначеного судом, минало багато часу та й судові ухвали виконувалися далеко не завжди, то тепер платитимуть усі порушники. Безпосередньо на місці зупинки транспортного засобу інспектор виписує постанову, в якій вказує зафіксоване порушення і суму штрафу.

– Відтепер кожен водій-порушник відчує дієвість поправок…
– Якщо проаналізувати суми штрафів, то практично по всіх статтях вони зросли на порядок. Скажімо, за керування транспортним засобом у нетверезому стані – штраф від двох з половиною тисяч гривень. Перевищення швидкості руху більш як на 20 кілометрів – від 225 до 344 гривень тощо. Найменше покарання за порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами – від 51 до 85 гривень.

– Куди будуть спрямовуватися кошти, отримані від стягнення штрафів за порушення правил дорожнього руху?
– Відповідно до законодавства, 50 відсотків – до державного бюджету і стільки ж – до місцевих. Ці кошти будуть використовуватися для організації дорожнього руху, покращення ситуації на автошляхах.

Крім штрафних санкцій, для порушників передбачено й громадські роботи. Як от за порушення, що спричинили створення аварійної обстановки: від 40 до 60 годин. Таке покарання призначається судом й відбувається не більше як чотири години на день.

За порушення правил дорожнього руху застосовується й стягнення у вигляді адміністративного арешту. Зокрема, у випадках залишення місця ДТП, керування в стані алкогольного,наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, ухилення від відбування громадських робіт тощо.

– Як відомо, серед нововведень є використання додаткових технічних засобів. Про що, власне, йдеться?
– Це буде фіксація порушень фото- і відеопристроями. Наші інспектори, зокрема, користуються приладами "Візир". Якщо вони зафіксують порушення, то можемо роздрукувати фотографію і направити порушнику правил дорожнього руху. Знімок буде основним доказом того, що він їх порушив. На території області використовується вісім відеокамер, які фіксують порушення. Плануємо встановити ще 15 таких пристроїв.

– Протягом якого часу можна оскаржити дії інспектора?
– Упродовж десяти діб. Якщо порушник не зробив цього, то має ще п’ять діб, щоб сплатити штраф. У протилежному випадку доведеться розкошелитися на вдвічі більшу суму. Більше того, контролювати процес сплати штрафу нема потреби: якщо водій цього не зробив у встановлений термін, то вже під час наступного проходження технічного огляду чи звернення в Державтоінспекцію з приводу перереєстрації автомобіля, поновлення документів тощо це обов’язково виявиться й він мусить сплатити подвійне стягнення.

– Не буде таємницею: побутує думка, що зі збільшенням штрафів зросте хабарництво серед працівників ДАІ. Що скажете з цього приводу?
– Передбачено відповідальність для тих, хто дає хабарі і хто їх отримує. Ми провели з усіма інспекторами профілактичні бесіди, застерегли їх, а по-друге, створили мобільні групи з перевірки несення ними служби на маршрутах. На мою думку, кожен працівник має задуматися: чи варто ризикувати своєю роботою, репутацією та й, зрештою, волею.

– Ситуація на дорозі нерідко буває неоднозначною. Людина, приміром, має претензії до рішення інспектора ДАІ чи просто потребує роз’яснень. Чи є в Державтоінспекції "телефон довіри", яким громадяни можуть скористатися за потребою?
– Це номер чергової частини 3-05-73, він є на борту кожного патрульного автомобіля. Людина може зателефонувати в будь-який час і бути впевненою, що її вислухають й ретельно розберуться в ситуації. Вона також може звернутися в чергову частину й написати заяву. За кожною з них проводимо ретельну перевірку, заявнику направляється обґрунтована відповідь.

Знаєте, багато говорилося, що з уведенням в дію змін до законодавства щодо забезпечення безпеки дорожнього руху для водіїв настане "чорний день" тощо. Такого не повинно бути. Всі повинні усвідомлювати свою відповідальність і знати, що за порушення настане покарання. В європейських країнах штрафи давно вже високі, тому там значно менше порушують правила. А відповідно менше стається аварій. Між іншим, наші співвітчизники, опинившись за кордоном, їдуть обачно.

Хочеться сподіватися, що між інспекторами й учасниками дорожнього руху будуть партнерські стосунки, без взаємних претензій, а на дорогах пануватиме висока культура.

Джерело: Центр зв’язків з громадськістю УМВС України в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі