друкувати


Шенгенські візи для українців стануть безкоштовними

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-05 11:07:11

Євросоюз готує для України та ряду східноєвропейських країн нову розширену форму співпраці - угоду про "Східне партнерство".

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і комісар ЄС із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер вчора, 3 грудня, описали лише основні параметри нового формату співпраці, підтвердивши інформацію про те, що "Східне партнерство" не гарантує країнам-учасницям вступу в ЄС, але надає їм можливість інтегруватися в його економічний і гуманітарний простір, а головним підсумком такої інтеграції повинне стати підписання договорів про асоціацію і створення зони вільної торгівлі між ЄС і країнами-учасниками СП.

Україна і ЄС вже ведуть відповідні переговори, за деякими прогнозами, вони можуть завершитися в 2010 році.

Одним із спірних моментів, які затримували узгодження формату СП, стало фінансове питання. Рада Європи і Єврокомісія погодилися щороку виділяти 600 млн. євро на фінансування реформ, проте схема розподілу цих коштів між країнами-учасниками СП вчора залишалася неясною.

"Відомо, що Грузія отримає 125 млн. євро", - заявив Баррозу, відмовившись коментувати квоту України. А глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра уточнив, що допомога Україні буде направлена тільки на програмні реформи, на відміну від інших країн, які, можливо, отримають кошти на створення інфраструктури.

"Немає сенсу фінансувати інфраструктурні проекти в Україні до тих пір, поки у вас не буде необхідного законодавства, в першу чергу - закону про держзакупівлі. Тому немає шансів, що до ухвалення цього закону вам будуть виділені значні кошти", - стверджує Пінту Тейшейра.

Особливий інтерес для України представляє розділ комюніке, присвячений візовій політиці. Єврокомісія декларувала, що країни СП, які підписали угоду про полегшення візового режиму, отримають право на "зміну цих угод... шляхом введення в них норми про скасування візового збору для всіх громадян".

Підрахунки Єврокомісії показують, що введення безкоштовних віз для всіх країн СП призведе до сукупних втрат країн–членів ЄС у розмірі 75 млн. євро на рік, що не є критичною сумою.

Проте джерела газети "Комерсант" в Єврокомісії стверджують, що візовий розділ викликав запеклі суперечки серед країн–членів ЄС.

"У попередній версії документа було інше формулювання. Єврокомісія пропонувала зафіксувати, що перехід до безкоштовних віз станеться в короткостроковій перспективі (до одного-двох років), а до безвізового режиму – в середньостроковій (до трьох-п'яти років). Але Німеччина, Франція і низка середземноморських країн виступили проти цього", - розповів співбесідник газети, запевнивши, що у випадку України нинішнє формулювання все ж дозволяє розраховувати на швидке скасування візових зборів.

Джерело: www.podrobnosti.ua
Обговорити на форумі