друкувати


В Україні знижуються зарплати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-05 10:31:27

Згідно з даними провідних сайтів з працевлаштування, в листопаді різко (на 40%) скоротилася кількість пропозицій роботи. Також знижується заробітна плата, яку роботодавці готові платити персоналу. За два місяці зарплати знизилися на 10-30%.

Якщо зарплата встановлена в доларах, то вона сплачується за курсом 5 гривень. З урахуванням фактичного зниження зарплат і зміни курсу долара можна говорити, що з вересня зарплати впали на 35-50%. "Якщо ж на стадії працевлаштування і йде перегляд курсу долара, то відповідно знижується та сума, яку готовий платити роботодавець", - говорить Максим Муровайко, менеджер зі зв'язків з громадськістю порталу Rabota.ua.

"За результатами наших досліджень, 29% компаній мають намір скорочувати або вже скоротили чисельність персоналу", - говорить Ганна Сокольчук, керівник центру аналітичних досліджень рекрутингової компанії "Анкор". Найбільш істотні скорочення пропозицій по роботі відбулися за такими позиціями: менеджери з продажу - з 8,1 до 6,6 тисячі, маркетологи і PR-фахівці - з 3,1 до 2 тисяч, інженерні спеціальності - з 2,8 до 1,6 тисячі.

У порівнянні з вереснем заробітні плати впали за всіма спеціальностями. У листопаді на 200 доларів в середньому знизилися пропоновані зарплати для інженерів і працівників фінансового сектору. На 300 доларів - для юристів.

Єдиний напрямок, де в листопаді було зафіксовано невелике зростання - маркетологи і піарники, щоправда, для них зарплатні пропозиції знижувалися в жовтні. У підсумку за два місяці рівень зарплат фахівців з маркетингу та PR знизився на 50 доларів.

"Звільнені люди стикаються з проблемами під час пошуку роботи і погоджуються на менші гроші", - говорить Сокольчук.

Доходи знижуються і у працюючих співробітників. Наскільки, рекрутерам поки що складно оцінити. "Чіткой статистики немає. До того ж наш ринок праці зіткнувся з таким вперше", - говорить Ілля Фомін, керуючий партнер компанії Comilfo Executive Search (консалтинг, пошук менеджерів вищої керівної ланки). Максимально допустимим для менеджерів з доходами на рівні 5 тисяч доларів і вище він називає зниження на 30%. Що стосується персоналу з більш низькими доходами, то їх "міцність", за його словами, може виявитися меншою. Зниження зарплат найбільш відчутно вдарить по співробітникам з високими по відношенню до їх доходах зобов'язаннями з виплати кредитів або оренді житла.

На тлі скорочення вакансій зростає кількість резюме, що розміщують на сайтах по працевлаштуванню. За місяць (у листопаді порівняно з жовтнем) воно зросло на 40%, а у порівнянні з минулим роком - більш ніж удвічі. Так, згідно з дослідженням "Анкор", за листопад цього року було розміщено на 105% більше резюме, ніж у листопаді минулого.

Найбільш активно останнім часом розміщувалися резюме менеджерів з продажу, бухгалтерів, фінансистів, маркетологів і рекламістів. Зокрема, за даними Job.ukr.net, за два місяці на 2,7 тисячі збільшилася кількість тих, хто шукає роботу бухгалтерів і фінансистів: у вересні загальна кількість претендентів з цього напрямку становило 3,8 тисячі, а в листопаді - вже 6,5 тисячі чоловік. В минулому місяці було розміщено понад 9 тисяч резюме менеджерів з продажу, тоді як у вересні на цю посаду претендувало 5,7 тисячі фахівців. Нагадаємо, найбільш активно свої резюме фахівці фінансової сфери розміщували у вересні, а менеджери з продажу - у жовтні. У листопаді найбільш активними були маркетологи й рекламісти - за місяць кількість резюме за цим напрямком зросла на 2,6 тисячі (за два місяці - на 3,2 тисячі) - до 5,5 тисячі.

На думку Ганни Сокольчук, в грудні різко збільшиться кількість менеджерів з персоналу, які будуть шукати нову роботу. "Керівництво компаній откладивало скорочення НR-фахівців, оскільки бізнесу потрібно було виробити стратегії оптимізації витрат у сфері персоналу. Якщо компанії не набирають нових фахівців, скасували програми з навчання та розвитку, скасували багато пільги і просто зайняли позицію вижіданія, то посаду НR-спеціаліста перестала бути затребуваною ", - пояснює Анна Сокольчук.

Ілля Фомін вважає, що масові звільнення менеджерів з персоналу, якщо й розпочнуться, то вже після Нового року. "Однак це не означає, що задумався про завтрашній день не стоїть прямо зараз", - говорить він. Фомін радить всім фахівцям, не тільки кадровікам, не панікувати.

Кількість відкритих вакансій зменшується, але все ж таки вони є. "На українському ринку з'являються представництва іноземних колекторських компаній, що призводить до збільшення потреби на ринку праці у фінансових та юридичних фахівцях для цих компаній", - говорить Олена Грищук.

Джерело: podrobnosti.ua
Обговорити на форумі