друкувати


Причина алергії — кліщі у квартирі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-04 03:09:43

Нашим предкам було невідоме слово "алергія", а тепер його знають не тільки дорослі, а й діти. Втім, нагадаємо читачам наукове визначення цього поняття в тлумачному словнику сучасної української мови: хвороблива чутливість організму до чужорідних речовин. Чинники, що викликають алергію, відповідно називають алергенами. Так-от, серед них останнім часом медики дедалі частіше говорять про пилові кліщі. Вони живуть у звичайному побутовому поросі й можуть стати причиною алергічних захворювань. Ми попросили головного санітарного лікаря м.Івано-Франківська Миколу НЕДОСТУПА розповісти про цю небезпеку для здоров’я людей і як уберегтися від неї.

— Власне, до складу побутового пилу, — сказав Микола Олексійович, — входить багато як неорганічних, так і органічних чинників: різні волокна, кусочки епідермісу, тобто зовнішнього шару шкіри людей і тварин, продукти життєдіяльності тарганів, спори різних видів грибів, що у вигляді мікроорганізмів паразитують на рослинах і тваринах, тощо. Але особливе місце посідають мікроскопічні пилові кліщі та продукти їх життєдіяльності. Це найпоширеніший побутовий алерген, що є фактором ризику алергічних захворювань — астми, алергічних риніту й кон’юнктивіту та ін.

Кліщі домашнього, або побутового, пилу живуть у кожному помешканні цілорічно, періодично ж їх чисельність різко зростає. Найкращі умови для розмноження і розвитку кліщів — температура повітря 20-22о С при його вологості 60-80%. Вони бояться світла і ховаються в пил, в одному грамі якого може перебувати від сотні до декількох тисяч кліщів — дрібних, непомітних для ока.

Найчастіше кліщі живуть у спальнях. У пил вони потрапляють із матраців, подушок, ковдр, постільної білизни, з м’яких меблів, ховаються в нечищених одіялах, килимах. Поширені кліщі не тільки в помешканнях, а й у готелях, лікарнях, дитсадках, дитячих будинках, у приміщеннях служб сервісу — хімчистках, перукарнях і т.д.

Спеціалісти нашої санепідстанції регулярно досліджують побутовий пил із дитячих дошкільних та лікувальних закладів, перукарень міста. і при цьому виявляють алергенні кліщі.

Отож якщо в приміщенні перебувають люди, сенсибілізовані до побутового пилу (сенсибілізація — біологічний процес, унаслідок якого підвищується чутливість організму щодо повторної дії на нього чужорідних речовин), то для запобігання виникненню у них алергічних захворювань бажано дотримуватись таких рекомендацій. Треба зменшити до мінімуму наявність у приміщенні таких пилонакопичувачів, як килими, м’які меблі (надавайте перевагу меблям із гладенькими поверхнями, що легко миються), масивні штори, кімнатні квіти, м’які іграшки. Не зберігайте речі під ліжком — усі поверхні мають бути легкодоступні для прибирання. Книжкові полиці не повинні бути відкритого типу. Та й речі тримайте в щільно закритих пакетах. Щодня робіть вологе прибирання й частіше провітрюйте помешкання. Особливу увагу приділіть постелі. Замініть подушки з пір’я, старі ковдри, матраци на синтепонові або ватяні, частіше замінюйте постільну білизну, періодично просушуйте постелі на сонці та морозі. Ванну кімнату тримайте сухою, частіше провітрюйте. Використовуйте електричні повітроочисні апарати й частіше замінюйте фільтри. Для чистки килимових покриттів застосовуйте вакуумні порохотяги.

Автор: Іван ЗЕЛЕНЮК, Галичина
Обговорити на форумі