друкувати


Вибираємо порося

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-03 01:57:47

При купівлі поросяти досвідчені господарі звертають увагу на породу, вгодованість, здоров’я та розвиток тваринки. Про дебелу конституцію і міцне здоров’я свинки свідчать належна будова тіла, гладенька еластична шкіра, нормальна оброслість, шовковиста щетина, сухий і чистий хвостик, що тримається у формі петельки.

На міцність кістяка вказують прямий, із легким вигином профіль, рівна або злегка випукла спина, широкі та глибокі груди, міцні, доброї постави кінцівки із блискучим та чистим копитним рогом. Дуже кирпате рило, провисла спина, тонкі викривлені кінцівки — ознаки слабкої конституції.

Увагу знавці рекомендують звернути на стан легень. Якщо цей орган хворий, то тваринка дихає важко, часто, з хрипами, кашляє. Здорове порося дихає глибоко, без хрипів та кашлю. Нормально розвиненою вважається тваринка, якщо у віці 3—4 тижні вона важить 5—7 кг, а у 7—8 тижнів — 14—18 кг.

Доброю ознакою для поросяти є велика довжина тулуба. Довгі поросята швидше ростуть, краще розвиваються, дають тушу з тонким шаром підшкірного сала.

Не слід брати поросят дуже вгодованих: господарі для продажу випоювали їх молоком з цукром, отже, щодо кормів вони вередливі. Та й худих брати не варто, бо це може бути ознакою хворобливості. Здорове ж порося, якщо взяти його на руки, пронизливо верещить, а слабе — приглушено рохкає.

Якщо ноги міцні, сильні, то свиня навіть при сильному годуванні не "сяде на ноги". Високоногі, кістляві тварини відгодовуються довго. Вони придатні для годування травою, добре їдять соковиті, зелені, грубі корми (картоплю, буряки, кропиву, лободу, лопух, кульбабу тощо). Свині на низьких ногах з короткими бабками ріст закінчують рано, схильні до сильного жировідкладання.

Джерело: "Вільний голос" для www.KOLOMYYA.org
Обговорити на форумі