друкувати


Стефаникова школа: сьогодні вже краще, ніж учора, але ще не краще, ніж позавчора

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-03 10:18:30

Взагалі-то в факті зустрічі керівництва міського управління освіти з педагогічними працівниками ЗОШ №1 ім. Василя Стефаника, не було б нічого незвичайного, якби не одна обставина. А саме та, що вчителі починають відчувати наслідки фінансової кризи в країні на собі.

"Коломийська правда" недавно заторкувала цю дражливу тему, тож наші постійні читачі з нею обізнані. Залишилося пояснити, чому вибір міськво випав на Стефаникову школу. Просто тому, що з когось же треба починати. Тобто такі зустрічі міськво планує організувати в усіх дев'ятьох міських школах, гімназії й ліцеї.

Зустріч відбулася в на диво теплому актовому залі школи, так що присутні могли дозволити собі залишити пальта, куртки чи шубки в учительській. І слухати монолог начальника управління Марії Грицан у більш-менш комфортній обстановці, жодного разу не перебиваючи.

Що нового розповідала їм Марія Миколаївна? Що країна, а разом з нею і вчительство, входять у нелегку смугу, спричинену зокрема й тим, що керівникам молодої держави не завжди вдається знаходити правильні рішення.

"Не можу запевнити вас, що в недалекому майбутньому все буде дуже добре, - зверталася до аудиторії завміськво, - однак вірю, і що мусять же колись наші політики помиритись і спільно працювати на користь суспільства. Як би там не було, а повернення до минулого, коли вчителям що тільки не пропонували замість грошової платні, навряд чи можливе. Все-таки ми мали Майдан, навчилися поважати себе, тому якщо буде така потреба — вийдемо знову".

Здається, правильний тон у спілкуванні було знайдено. Після цього можна було й переходити до найболючішої теми — зарплатні. Яка тісно пов'язана, як відомо, зі станом місцевого бюджету. А в бюджеті не вистачає на сьогодні для загальноосвітніх шкіл (зустріч відбувалася минулого вівторка) одного мільйона чотирьохсот тисяч гривень. І надії на те, що бюджет державний буде до кінця року переглянуто й містові щось перепаде, мало.

Чому ж у такому разі не практикують безоплатних учительських відпусток в Івано-Франківську чи Калуші? Та тому, що промисловість у цих містах розвинутіша, бюджети багатші.

До відома вчителів знову було доведено, що використовувати кошти, відведені на ремонт приміщення управління освіти, на зарплатню, як пропонував у "Коломийській правді" голова освітянської профспілки М.Рудик, - протизаконно. Ці кошти, на ремонт, виділяють з фонду розвитку, з того самого фонду, завдяки якому оновили дахи дитсадків, ЗОШ №4, частину даху ЗОШ №1... “Ваша котельня, - нагадала М.Грицан, - теж змонтована завдяки цьому фонду".

Або взяти забезпечення шкіл комп'ютерами. "На час, коли я очолила управління, - розповідала вона далі, - у шістьох школах комп'ютерів зовсім не було. Створювалася парадоксальна ситуація: в сільських школах діти мають мало не по персональному «комп'ютерові, а міські учні взагалі позбавлені можливості йти в ногу з технічним прогресом. Довелося виходити на обласних депутатів від нашого міста, переконувати їх у необхідності допомогти нам. Як наслідок, маємо сьогодні одинадцять комп'ютерних комплексів, мультимедійні дошки".

Розмова, таким чином, вдало вийшла з найнебезпечнішої зони і поступово перейшла до суто педагогічних справ. Зокрема до атестації вчителів, яка відбувається раз на п'ять років.

- Судячи з проведеного моніторингу, - висловила стурбованість керівник інформаційно-методичного центру міськво Ганна Пасічна. - мине ще рік-два, і атестувати вже не буде кого, оскільки всі вчителі матимуть вищу категорію.

Слова ці потрібно розуміти так, що звання чи категорію в ході атестації вчителі одержують часто-густо незаслужено. І вина тут мабуть лягає на директорів шкіл, тому що зуміли ж у ЗОШ №5 ставитися до атестації вимогливо, з усією відповідальністю. У багатьох навчальних закладах до вимог Положення про атестацію ставляться легковажніше, не особливо беручи до уваги наявність у атестованого певних заслуг задля присвоєння категорії.

Категорично висловилась Г.Пасічна і за залучення якнайбільшої кількості учнів до участі в олімпіадах і конкурсах. Тобто за те, щоб не лише обдаровані діти брали в них участь, а всі, дістаючи можливість випробовувати себе. Хоча справи тут у школярів нашого міста не такі й погані, за підсумками минулого року вони посіли третє місце, пропустивши вперед лише учнів з обласного центру й Калуша.

- Школа з такими глибинними традиціями, як Стефаник; підсумувала розмову М.Грицан, промовисто дивлячись на директора ЗОШ Мирослава Граба, - відродить, будемо сподіватись, і колишню славну художню самодіяльність, і вдосконалюватиметься як спеціалізована з англійської мови. Перші кроки для цього вже зроблено.

На підтвердження сказаному керівник міськво вручила - представникам школи грамоту і цифрову відеокамеру за друге місце в обласному огляді-конкурсі на найкращу організацію пришкільних таборів. І, закінчивши офіційну частину зустрічі, висловила готовність поспілкуватися з учителями неофіційно, віч-на-віч. На цьому ваш кореспондент вважав за краще покинути актовий зал.

Автор: Микола МАКСИМ'ЮК, "Коломийська правда"
Обговорити на форумі