друкувати


Коломийські податківці та платники податків обговорили особливості оподаткування

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-02 10:52:03

"Особливості оподаткування суб‘єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб. Податкова звітність в електронному вигляді" - семінар на таку тему відбувся в Коломийській ОДПІ. Відкриваючи семінар начальник інспекції Світлана Олексіївна Лубоцька розповіла про внесок СПД фізичних осіб району до бюджету. Зокрема відмітила, що від СПД - фізичних осіб за 10-ть місяців надійшло - 10,7 млн. грн., при тому що надходження в 2007 році від них становили 8,3 млн. грн. Ріст надходжень склав 2,4 млн. грн., або 29 відс.

Свідченням підвищення рівня організації роботи з СПД фізичними особами є темпи зростання надходжень по платежах, що складають основну частку державної скарбниці, а саме – по податку на додану вартість з фізичних осіб. За 10-ть місяців платниками даного податку до бюджету сплачено майже 1 млн. грн.(991 тис. грн.), що в порівнянні до відповідного періоду минулого року більше на 373 тис. грн. Це при тому, що сама кількість платників ПДВ з фізичних осіб зменшилася в 2 рази. Однак, податкова віддача по ПДВ, що сплачується СГД-фізичними особами за 9-ть місяців склала 1,96 відсотків.

Начальник інспекції, також зазначила, що кількість СПД фізичних осіб в яких валові доходи перевищили 500 тис. грн. постійно зростає, а відповідно збільшуються надходження до бюджету. Так, на обліку в Коломийській ОДПІ перебуває 16 таких СПД-фізичних осіб, сума отриманого ними чистого доходу становить 452,6 тис. грн. В цьому році зазначеними платниками сплачено майже 600 тис. грн., в тому числі 350 тис. грн. ПДВ. Тобто, третю частину від загальної суми надходжень по ПДВ сплачено саме даними платниками. Податкова віддача даної категорії платників складає 1,02 відс., що вище показників попереднього звітного періоду.

Сучасна стратегія контрольно-перевірочної роботи спрямована на обмеження перевірок сумлінних платників податків, тобто платників які мають високий рівень податкової віддачі, і посилення боротьби з мінімізацією податкових зобов’язань суб’єктами, які ухиляються від сплати податків. За звітний період перевірено 60 суб’єктів господарювання (фізичних та юридичних осіб). Порушення податкового законодавства встановлені в усіх випадках. За наслідками перевірок донараховано 1,7 млн. грн. податків та штрафних санкцій.

На семінарі розглянуто питання особливостей оподаткування СПД фізичних осіб за різними системами оподаткування, найбільш характерні порушення податкового законодавства фізичними та юридичними, які виявляються під час перевірок, особливостей оподаткування земельних ділянок, які використовуються для ведення підприємницької діяльності, про дотримання вимог чинного законодавства під час здійснення СПД розрахункових операцій в сфері готівкового і безготівкового обігу.

Платників податків проінформовано про переваги переходу до електронної форми звітності, а щоб платники податків були впевнені в захищеності переданих даних, податківці застосовують посилені сертифікати ключів електронного цифрового підпису, що гарантує конфіденційність інформації та оперативність обробки отриманої інформації.

В ході семінару проведено анкетування щодо оцінки платниками податків діяльності органів податкової служби та розповсюджено серед учасників друковану продукцію, повідомляє Коломийська ОДПІ.

Обговорити на форумі