друкувати


Опришківському роду – нема переводу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-01 02:00:41

З ініціативи колишніх учителів і активістів села Марківка Коломийського району, за сприяння працівників районної бібліотеки у Народному домі села відбулась ювілейна зустріч поета, письменника Дмитра Гриньківа з громадою рідного села. Ювіляра, який цього річ відсвяткував своє 60-ліття, прийшли привітати не тільки друзі, колеги, рідні, але і школярська юнь. Жіночий хоровий колектив приготував для ювіляра сюрприз: його улюблену пісню "Ой, звіявся буйний вітер". Розчулена романтична душа поета переповнилась споминами про дитинство і бурхливу юність, коли довелось зустрітись не тільки з радістю молодості, але й із важкими буднями уральських таборів.

Розповідь поета, дисидента, в’язня комуно-більшовицької системи,який відбував покарання у 70-ті роки за участь у підпільній антирадянській організації "Спілка української молоді Галичини" і мав честь бути керівником цієї організації, не залишила байдужим нікого. Дмитра Гриньківа знають далеко за межами Коломийщини не тільки як громадського діяча, але й як автора 12 книг поезії і прози. Школярі не тільки танцями й піснями вітали ювіляра, але й виконували вірші з його збірок. Дмитро Гриньків не втримався і сам прочитав свої вірші зі щойно виданого "Повстанського псалтиря", зізнаючись, що читає їх уперше, спеціально для односельців.

Ще один сюрприз ювіляру приготувала його перша вчителька Калина Приймак. Вона після щирих вітань вручила своєму колишньому відміннику новенький "Буквар", згадуючи, як колись малим він вивчив його на пам'ять.

Односелець ювіляра, заступник голови Коломийської райдержадміністрації Мирослав Мацьків зазначив:

- Наше село має гордитись тим, що тут народився і вчився Дмитро Гриньків - відомий член Спілки письменників України, член Національної спілки журналістів України, лауреат літературних премій імені Тараса Мельничука, Леся Гринюка і Олекси Довбуша, активний просвітянин, нагороджений медаллю "Будівничий України".

Ювіляра приїхав вітати його побратим Микола Мотрюк, з яким Дмитро Гриньків відбував покарання у таборі поселення Кучино (там трагічно загинули Василь Стус та інші дисиденти). Він теж пише вірші і має намір видати їх окремою збіркою.

Місцевий танцювальний колектив під керівництвом Богдана Копильціва подарував ювіляру запальний аркан, завдяки якому той на мить повернувся у парубоцькі роки… Вела вечір Маряна Мацьків, а зал дружно адресував ювіляру "многая літа".

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, для www.kolomyya.org
Обговорити на форумі