друкувати


Неінфекційна епідемія ХХІ століття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-01 01:43:14

"Неінфекційна епідемія ХХІ століття" — цукровий діабет, затягнула у свій вир в Україні понад 1 млн. офіційно зареєстрованих хворих з таким діагнозом. Але, як вважають фахівці, насправді це лише третина хворих, інші не виявлені. До речі, 16% з цієї цифри потребують щоденних пожиттєвих ін’єкцій інсуліну.

Цукровий діабет — це захворювання, яке характеризується порушенням обміну речовин внаслідок підвищеного рівня цукру в крові. Минуло понад триста років від часу відкриття хвороби. В перекладі з грецької слово "діабет" означає "проходжу через", оскільки вуглеводи, які надходять з їжею, в організмі не засвоюються і виділяються із сечею.

Ще до нашої ери відомий лікар Аретаїус писав: "Діабет — загадкова хвороба". Цей вислів актуальний і сьогодні, тому що причина діабету і, особливо, його пізніх ускладнень залишається багато в чому нерозгаданою. В XVII столітті вперше був виявлений солодкий присмак сечі у хворих на діабет. Пізніше лікарі використовували цю ознаку для діагностики хвороби. Тепер існують більш практичні та інформативніші лабораторні методи діагностики цієї недуги.

В Україні, як і в усьому світі, 14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Кількість хворих на цукровий діабет у світі (246 млн. осіб) неухильно зростає і, за прогнозами, до 2025 р. може досягнути 350 млн. На сьогодні в Україні хворіє на цукровий діабет близько 1,1 млн. осіб. У районі зареєстровано понад 5000 хворих, 10% яких потребують щоденного введення інсуліну (гормону, що посилює процеси засвоєння глюкози).

До основних факторів ризику захворювання належать спадковість, ожиріння, перенесені хвороби підшлункової залози, вірусні інфекції, нервові стреси та емоційні переживання, вік, куріння, зловживання алкоголем та ін. Варто наголосити, що поєднання декількох факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в декілька разів.

Надзвичайно важливим фактором залишається раннє виявлення цукрового діабету. На цьому етапі можливе лікування лише дієтою і цукрознижувальними травами. Кожна людина після 40 років повинна щорічно визначати рівень цукру в крові. Кожний мешканець Коломийщини має можливість це зробити, звернувшись в центральну районну поліклініку або в сільську амбулаторію.

З метою запобігання розвитку цукрового діабету необхідно підтримувати масу тіла в нормальних межах, уникати переїдання, підвищувати фізичну активність, підтримувати нормальний рівень артеріального тиску (не більше 130/80 мм рт. ст.), а також жирові показники крові (холестерин).

На сьогодні цукровий діабет розглядається як певний спосіб життя. Хвороба залишається невиліковною, але людина може повноцінно жити з цією недугою за умов дотримання порад лікаря.

Автор: Галина ГРОДЗІНСЬКА, районний ендокринолог, "Вільний голос"
Обговорити на форумі