друкувати


Спартакіада — Станіславський Бродвей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-12-01 01:32:45

В Івано-Франківську відбулися спортивні змагання серед пластунів — VI Крайова "Спартакіада — Станіславський Бродвей" з участю команд із Києва, Тернополя, Рівного, Луцька, Івано-Франківська, Львова, Трускавця, Самбора, Стрия, Жидачева, Калуша, Іваниківки, Рудок, Яремче, Коломиї, Косова, Сєвєродонецька, Білих Ослав, Печеніжина. Всього учасників разом з гостями налічувалося понад півтисячі осіб. Провід спартакіади складався з трьох осіб: комендант — старшопластун Петро Шкутяк, бунчужний — старшопластун скоб Станіслав Провальський та писар — старшопластунка Оленка Леус. Команди змагались у таких видах спорту, як міні-футбол, гандбол, волейбол і баскетбол. Крім того, пластуни змагалися в індивідуальних видах спорту — біг на 100 і плавання на 50 метрів.

Відкриття спартакіади відбулося на подвір’ї школи-інтернату. З вітальним словом звернувся член Крайової пластової ради, начальник управління культури і туризму ОДА пластун-сеньйор Володимир Федорак, курінь "Сіроманці", та депутат обласної ради, окружний Івано-Франківської округи, старшопластун Руслан Марцінків, курінь "Орден Залізної Остроги".

Особливістю відкриття став енергійний танець за участю франківського юнацтва під керівництвом дівчат з куреня "Червоні маки". Танок був відтворений на зразок відкриття олімпійських ігор і відбувся під музику гімну останнього футбольного турніру Європи. Все це дійство завершилось яскравим феєрверком. Опісля пластуни перемістились до актового залу, де відбувалась імпровізована вечірка. Виступали гурти "Ендорфін", "Хуч" та Іван Сприня. У перервах між піснями на великому екрані демонструвалися 12 кращих відеороликів, попередньо відзнятих пластовими командами. Завершився вечір оприлюдненням результатів жеребкування на тому ж великому екрані.

Зранку розпочалися змагання юнаків та юначок у манежі фізичного виховання, старшопластунів та старшопластунок — у фізкультурно-оздоровчому комплексі.

Ми були на спартакіаді як гості. Тільки друг Любомир Павлюк брав участь у бігу на 100 метрів.

Паралельно з іграми в арт-кафе "Химера" відбувся "круглий" стіл на тему "Молодь і УПА" за участю ветеранів УПА та української дивізії "Галичина", пластунів, вокаліста гурту "ТІК", історика Юрка Юзича та голів місцевих громадських молодіжних організацій. Увечері всі зібралися в Народному домі "Просвіта" на концерт гуртів "Фляшка нізвідки" та "ТІК". Було весело й гамірно. Після напружених спортивних баталій юнацтво відпочивало.

У неділю у фізкультурно-оздоровчому комплексі відбулися фінальні змагання з гандболу і баскетболу та закриття спартакіади. У загальнокомандному заліку серед юнаків перемогу здобула команда "Атентат" зі Львова, а серед юначок — команда "Станіславські перці" з Івано-Франківська.

Серед старшопластунів загальнокомандне перше місце не присуджувалося. Друге місце виборола команда "Червона калина", а серед старшопластунок — команда "Червоні маки". На закритті змагань з вітанням переможців та учасників виступила Ганна Боднар — начальник управління у справах сім’ї та молоді ОДА.

Кожен учасник чи гість спартакіади повертався додому з твердим переконанням, що здоровий спосіб життя, фізична культура і спорт, ранкова зарядка і рухливі ігри є справді запорукою здоров’я та гарного настрою. Крім того, кожен учасник одержав книжечку старшопластуна Юрія Юзича "Основоположник пласту про 12 точку пластового закону". Ця точка гласить, що пластуни не вживають тютюну, алкоголю та інших наркотичних речовин.

Автор: Володимир БОГАТЧУК, хронікар гуртка "Орли", "Вільний голос"
Обговорити на форумі