друкувати


Зі школи — в палаючі гори

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-28 01:32:31

Спілка ветеранів Афганістану Коломийщини зініціювала встановлення пам’ятних дощок з портретами загиблих побратимів у школах, де ті навчалися.

Одна така дошка вже є на стіні міської школи №9. Тепер меморіальну дошку зі скорботною урочистістю відкрито в школі селища Гвіздець. З дошки дивляться на світ ще напівдитячі очі Володі Палагіцького, остання прижиттєва дорога якого пролягла в Афганістан.

У просторому коридорі зібралися учні та вчителі школи, перед ними виступив голова осередку Спілки афганців Йосип Тодорів. Без зайвої риторики він згадав роки чужої війни на чужій території, де гинули зовсім не чужі нам друзі та близькі. Вони воювали мужньо і з честю, бо вірили, що виконують свій обов’язок, — тодішня пропаганда працювала блискуче. Протоієрей Василь Гаврилюк відслужив панахиду за загиблими, в їх числі — за колишнім школярем Володею. Загиблих пом’януто хвилиною мовчання.

Виступав голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк. Він побажав усім мирного неба, а школярам — здобувати знання і застосовувати їх лише в мирних цілях.

Згадала учня школи, який назавжди залишився двадцятилітнім, директор Любов Рибчинська.

Директор заводоуправління будматеріалів депутат міськради Іван Симотюк також прилучився до слова, бо ж свого часу навчався в цій школі. Він подарував кілька примірників "Історії України" Миколи Аркаса.

Бардівські пісні, пропалені війною й пригірчені сльозами матерів, заспівав колишній афганець Ігор Сімчук. Школярі виступали з декламацією.

Аналогічна подія мала місце й у школі села П’ядики. Тут у присутності школярів, учителів та воїнів-афганців відкрито й освячено дошку пам’яті мешканця села Степана Гнатюка.

Йосип Тодорів перечислив поіменно загиблих в Афганістані наших земляків. "Вони чесно виконували той обов’язок перед тою батьківщиною", — сказав він.

Голова РДА Михайло Вінтоняк висловив щире співчуття мамі загиблого, якій уже двадцять років на лиці не висихають сльози. Висловив співчуття батькам загиблих і голова районної ради Дмитро Неміш: це горе, коли батьки ховають дітей, це неприродно й жахливо. Така рана не загоюється.

У найближчих планах спілчан-афганців — відкриття пам’ятних дощок і в інших школах, де навчалися їхні бойові побратими.

Джерело: Іван ДЖИНДЖУРА, "Вільний голос"
Обговорити на форумі