друкувати


З понеділка доведеться більше платити за газ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-28 10:23:22

З 1 грудня набуває чинності ухвала Нацкомісії по регулюванню енергетики, згідно з якою вартість газу для населення виросте на 35%, причому ціна його залежатиме від об'єму споживання: чим більше спалюєш, тим дорожче платиш.

Перш за все це торкнеться тих хто, опалює житло газом, зокрема жителів приватних будинків і міських квартир, які перейшли на індивідуальне опалювання (таких в Україні близько 5%).

За розрахунками замголови комітету БРЕШу з питань будівництва, ЖКХ і регіонального розвитку Олександра Попова, плата за тепло збільшиться від 210 грн. на рік (для мінімально опалювальної площі в 20 кв. м) до 5600 грн., для охочих обігрівати 150 кв.м. (щомісячне дорожчання). Щоб заощадити, у власників будинків є два шляхи: утеплити житло, встановивши спеціальні склопакети і додаткову теплоізоляцію на стіни зовні, або мерзнути, понизивши вживання газу. За даними фахівців Інституту теплофізіки АН України, якщо не утепляти додаткове житло, а тільки понизити споживання газу на 35%, щоб платити за газ стільки, скільки зараз, доведеться ходити по квартирі у верхньому одязі, навіть при морозі в -5 градусів на вулиці, в будинку термометри не піднімуться вище 12-14 тепла, повідомляє Газета.ua.

Обговорити на форумі