друкувати


Лісову продукцію теж треба оподатковувати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-20 03:09:32

Прикарпаття завжди славилося багатими лісовими дарами. Тому їх заготівля для подальшого продажу стала доволі популярним заняттям серед населення, особливо гірського, і є додатковим доходом для поповнення сімейного бюджету. Лісову продукцію охоче скуповують від місцевих мешканців різні фірми та приватні підприємці, які діють на користь вітчизняних переробних підприємств та зарубіжних замовників.

Однак, цьогоріч на заваді стала липнева стихія. Збурені річки залили, а відтак і повністю знищили значну частину лісових плодоносних рослин, скоротивши обсяг заготівель майже на третину. Щоб не зазнати втрат, заготівельникам доводилося закуповувати продукцію з інших областей. Загалом цього року таким промислом займалося 23 суб’єкти підприємницької діяльності - 15 фізичних осіб та 8 юридичних осіб.

Даний вид діяльності перебуває на постійному контролі податківців області. Окрім того, щоб упередити порушення податкового законодавства, податківці постійно проводять зустрічі з жителями сіл та селищ області, які здійснюють збір і здачу на заготівельні організації лісової продукції. Однак, попри все, певна частина заготівель дарів лісу ще залишається "в тіні".

До прикладу, під час позапланових перевірок двох підприємців Косівського району встановлено, що ті здійснювали заготівлю лісової продукції та її подальшу реалізацію одному з підприємств сусідньої області. За останні два роки підприємці закупили у населення, як Івано-Франківщини, так і інших регіонів, майже 147 тон продукції (чорниці, гриби, горіхи тощо), сплативши за неї фізичним особам 1 млн. 885 тис. грн. Однак, податок з доходів фізичних осіб з виплачених коштів громадянам не утримувався, а відтак і не надійшов до бюджету. Тож за результатами перевірок двом косівським підприємцям доведеться сплатити заборгований державі податок в розмірі 282,7 тис. грн. та ще донарахований штраф - більш як півмільйона гривень (567 тис. грн.).

Прикро, що окремі платники Прикарпаття не усвідомлюють того, що сплачені податки зараховуються до бюджету і використовуються на соціальний та економічний розвиток регіону. А враховуючи збитки, які нанесла стихія Івано-Франківщині, ці кошти були б далеко не зайвими для ліквідації її наслідків, зокрема і в Косівському районі, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі