друкувати


Люби Україну або забирайся геть!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-17 03:58:39

Нещодавно зателефонував мені голова "Поступу" Ярослав Полатайчук із великим обуренням констатував: "Уночі із суботи на неділю пропав із Вічевого майдану перший синьо-жовтий стяг Коломийщини". Навів іще не один приклад зловмисних дій.

Кілька років тому зображення на ратуші І.Франка якісь нелюди облили чорнилом, в осідку Коломийської станиці Братства ОУН-УПА невідомі через вікно прострелили портрет Степана Бандери. Понищили і колишній пам’ятник з бетону Степану Бандері. Не так давно, років два тому, на монумент Т. Шевченку завісили порожній кошик і написали крейдою непристойні слова, адресуючи їх "хохлацкому пісатєлю". Цьогоріч узялися за ще свіжий пам’ятник борцям за волю України, прототипом якого є легендарний сотенний Мирослав Симчич, відбили постаті ніс.

Це ж треба так втратити людську подобу і гідність, щоб скоїти такі злодіяння, які ніяк не виправдати. Це свідчить, що досі не послабли потуги комуністичних стереотипів. А може, це сумні наслідки невихованості підлітків? Якщо в місті над Прутом живе така нечисть, то що говорити про східні області, де ще бовваніють кам’яні ідоли "вєлікому вождю".

Один відомий чоловік, справжній патріот України сказав: "Я гордий, що є малим сином великого українського народу. Але інколи хочеться стати великим сином, щоб достойно дати по зубах будь-якому прихвостню, який у моїй рідній Україні своїм хамством нагло плює в душу і безкарно глумиться над національними святинями нашого краю".

Як слушно зауважив Ярослав Полатайчук, у нашій країні панує демократична анархія, ніхто ні за що не відповідає. Уже давніше, ідучи вулицею Театральною, мимоволі став свідком неприємної картини. Поперед нього йшли два спортивної статури молодики. Раптом один підбіг до стіни поблизу "Карпат" і щосили почав копати чоботом по новісінькій ринві, приплюскуючи її до стіни та ще й, оглядаючись, преспокійно-демонстративно привітався з міліціянтом, який жодної уваги на скоєне. Якщо не моє – робіть, що хочете. Отакої!

…Так і хочеться нагадати напис, який величезними літерами в одному із центральних аеропортів Сполучених Штатів гласить: "Або люби Америку, або забирайся геть!" Не зайвим став би подібний напис в українських аеропортах і вокзалах: "Або ти любиш Україну, або забирайся геть!"

Автор: Мирослава Грушевська, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі