друкувати


Про індексацію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-14 01:35:14

Чому не індексуються зарплати, пенсії, допомоги та інші виплати у зв’язку з підвищенням цін? Чи можна говорити про підвищення зарплати, якщо немає індексації?

Очевидно, що ці питання на місцевому рівні не вирішуються. Як нам пояснили в управлінні праці та соціального захисту населення Коломийської райдержадміністрації, законодавство гарантує індексацію грошових доходів. Правові, економічні та організаційні основи забезпечення проведення індексації грошових доходів визначено Законом України від 06.02.2003 р. №491 "Про індексацію грошових доходів населення" (нова редакція) та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. №1078 (з урахуванням унесених змін за постановою від 17.05.2006 р. №696).

Названий Порядок регламентує правила обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації та сум індексації грошових доходів населення і поширюється на всі суб’єкти господарювання, незалежно від їхньої форми власності і господарювання, а також на фізичних осіб, котрі використовують найману працю.

Індексації підлягають грошові доходи громадян, які одержано в гривнях на території України та які не мають одноразового характеру: заробітна плата, пенсії, стипендії, грошове забезпечення військовослужбовців, соціальні виплати, у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Частина грошових доходів, що перевищує прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Розмір індексації обчислюється як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін, поділеного на 100.

Індексацію мають нараховувати та виплачувати водночас з нарахуванням та виплатою заробітної плати за місяць, доходи за який згідно з Порядком підлягають індексації. Грошовий дохід разом із сумою індексації підлягає оподаткуванню відповідно до чинного законодавства, за такими документами бухгалтерської звітності проводиться суворий контроль. Індекси споживчих цін, на підставі яких обчислюються індекси для проведення індексації, надає Держкомстат України.

Автор: В.КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі