друкувати


Чисте довкілля — чиста Україна

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-13 05:51:19

Екологічна загроза — один із найсерйозніших викликів, що стоять перед людством. Існує навіть версія, що кінець світу буде пов’язаний саме з наслідками немудрої діяльності людини. За перший непослух — порушення настанов Творця, наші прабатьки були вигнані з раю; за систематичні порушення цих настанов у глобальному масштабі, не виключено, Творіння Господнє може бути вигнане з грішної землі, яка, загалом, складається з багатьох райських куточків.
Чим потужніше розвивається суспільство, тим більших благ цивілізації воно бажає. А побічним породженням технічного прогресу є, безумовно, відходи, лавина яких загрожує всьому сущому на світі.


Коли шкода — на користь. Порятунок потопаючих у смітті — також справа рук самих потопаючих, отож людство шукає вихід із зачарованого кола. Найпідприємливіші знайшли: переробляти різні види відходів для повторного застосування. Що неможливо переробити — спалюють на попіл, а вивільнену теплову енергію споживають для побутових потреб.

Саме в такий спосіб працює австрійська група AVE — дочірнє підприємство компанії Energie AG (Верхня Австрія). Незрозуміла на перший погляд абревіатура AVE розшифровується дуже просто: це перші букви слів сміття (А), переробка (V), утилізація (E). Фірма успішно діє в Австрії, Баварії, Румунії, Угорщині, Чехії, Словаччині, Молдові та українському Закарпатті, зокрема, у Виноградові. Рік тому делегація Коломийщини з участю депутатів районної ради, сільських і селищних голів вивчала досвід роботи АVE в Виноградівському районі, де районну раду очолює уродженець Коломиї Олег Любімов ("Вільний голос" про це писав). Тамтешні напрацювання видались вартими запозичення, отож Виноградівський керівник Адальберт Жидик (на знімку праворуч — дає інтерв’ю журналістам) з першого вересня став генеральним директором новоствореного комунального підприємства AVE-Коломия, яким у нашому районі керує Михайло Підлетейчук.

Наразі група AVE ставить за мету розширення сфери діяльності в західних областях України, для чого у Львові відкрито представництво на чолі з дипломованим інженером Паулем Томандлом. З цією метою організовують поїздки делегацій із регіонів, які виявили зацікавленість досвідом фірми AVE у сфері збирання, переробки й утилізації сміття. Група AVE є 100% дочірнім підприємством компанії Energie AG Верхня Австрія, головний офіс AVE знаходиться в місті Лінц. Рекламним слоганом AVE є "Чисте довкілля. Чиста Україна".

За досвідом. Нещодавно, в жовтні, на підприємствах AVE в Угорщині й Австрії побувала делегація Коломийщини, Снятинщини та районів Закарпаття.

Забігаючи наперед, зазначу, що рекламної мети організатори поїздки досягли сповна: ми побували і на діючому (на знімках), і на закритому полігонах, на підприємстві з утилізації відходів в місті Вельс, на заводі з утилізації холодильного обладнання в місті Тімелькам. За п’ять днів подорожі подолали, загалом, 3000 кілометрів. Вдень — дорога в автобусі, опісля — вечеря та спілкування в готелях. Щодо культурної програми, то кульмінацією її стали екскурсія територією імператорського палацу у Відні. Однак, про все по порядку.

Джерело: Ольга ГАВРИЛЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі