друкувати


Від світової кризи — до місцевих реалій

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-13 05:41:44

У Народному домі відбулася конференція роботодавців м.Коломиї та Коломийського району, представників влади, керівників навчальних закладів та соціальних партнерів міськрайонного центру зайнятості на тему "Спільна діяльність центру зайнятості і роботодавців у вирішенні проблем зайнятості, посилення соціального захисту безробітних громадян, насамперед соціально незахищених верств населення".

Як охарактеризував конференцію директор центру зайнятості Василь Глаголюк, вона повинна стати своєрідним всеобучем із загальних питань працевлаштування, щоб протистояти в тому числі і соціальним викликам, які породжує нинішня світова криза. Вона, як така, нас ще майже не зачепила, але можна очікувати масового повернення заробітчан як із країн Європи, так і будов України. На це спрямована вся увага вищої влади і влади на місцях. Наразі, в нашому регіоні залишається високим попит на працівників будівельних професій, а розцінки на їхні роботи (мулярів, малярів, штукатурів, плиточників, газо- і електрозварювальників і т.п.) навіть вищі, ніж у європейських країнах. Інша річ, не всі працедавці показують реальну зарплату, зазвичай, лише мінімальну обов’язкову. Але кожен такий випадок відразу бере під свій контроль відповідна комісія. Усе ж, слід виходити з того, що середня зарплата в області — 1652 грн. і з тими працедавцями, котрі дотримуються цього соціального критерію, центр зайнятості охоче співпрацює, надаючи дотації і навчаючи фахівців, частково оплачуючи і стажування працівників на тому чи іншому підприємстві.

Як зазначив у своєму виступі заступник голови райдержадміністрації Богдан Болюк, наш центр зайнятості є одним із кращих в області, а світова криза може й не зачепити наших заробітчан, особливо тих, хто виконує малопрестижну і малооплачувану роботу. Тим не менше, плідна співпраця центру зайнятості з працедавцями ніколи не зайва.

Попри всі досягнення нашого центру зайнятості, потребує додаткової уваги його спільна діяльність і роботодавців у вирішенні проблем зайнятості соціально незахищених верств населення, про що доповіла Марта Вінтоник, заступник директора центру зайнятості. А в цю категорію потрапляють жінки, котрі виховують дітей до 6-річного віку; одинокі матері, котрі мають дітей віком до 14 років або дітей-інвалідів; молодь після завершення освіти чи служби у Збройних Силах України (перше робоче місце), особи передпенсійного віку (чоловіки після 58 років і жінки після 53 років), звільнені після відбуття покарання або примусового лікування. Таких було на обліку 1287 осіб (працевлаштовано — 357), тоді як із 9 тисяч безробітних вдалося працевлаштувати 5 тисяч громадян. Найприкріше, що багато молоді не працевлаштовується, поскільки бронюються робочі місця підсобників і вантажників, тоді як демобілізований із армії молодий юнак має і професію, і освіту.

Що стосується вивільнення працівників у зв’язку зі змінами, які склалися на ринку праці, пов’язаними із негативними наслідками світової фінансової кризи, то головний спеціаліст відділу взаємодії з роботодавцями центру зайнятості Лідія Стефанюк запевнила, що протягом останніх п’яти років усі вчасно подають звіти і, відповідно до чинного законодавства, центр зайнятості, в тому числі й Коломийський, реалізують низку програм щодо надання роботодавцю дотацій на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, про що розповіла головний спеціаліст відділу взаємодії з роботодавцями Галина Клим’юк. Фактично, всі зміни у законодавстві стосуються зменшення удвічі термінів надання тих самих дотацій.

Коломийські працедавці, хочеться сподіватися, візьмуть на озброєння пропоновані центром зайнятості пропозиції, а насамкінець вони переглянули невеликий концерт.

Джерело: Олег ПРОСКУРЯКОВ, "Вільний голос"
Обговорити на форумі