друкувати


Насіння — основа врожаю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-13 05:35:06

Незважаючи на складні кліматичні умови, Коломийська дослідна станція, де директором Галина Куничак, все ж таки прийшла з непоганими показниками до професійного свята. Зібрано урожай зернових і зернобобових культур — 40,2 ц/га, в тому числі озимої пшениці — 54,0 ц/ га, озимого жита — 53,9 ц/га тощо. Агроформуванням і власникам особистих селянських господарств реалізовано біля 50% вирощеного врожаю. В цьому році придбано комбайн, обприскувач.

Науковими співробітниками одержано шість патентів України на нові сорти рослин, нові технічні рішення, більшість яких впроваджено в агроформуваннях району та області. Насінням 257 вітчизняних і зарубіжних сортозразків малопоширених овочевих і прянозлакових культур, які вирощуються на наукових ділянках, поповнено Генобанк рослин України.

Протягом року науковими співробітниками здійснювалось інформаційно-консультаційне забезпечення сільськогосподарських товаровиробників.

Можна відмітити добру співпрацю науковців із засобами масової інформації, з питань використання біодобавок і біопрепаратів у тваринництві, а також запилення сільськогосподарських культур бджолами, вирощування кролів. Уперше наукові співробітники на базарі разом з селянами, фермерами вели розмову про те, як вибрати порося на базарі.

Телепередачі "ґрунти Прикарпаття, збереження і відтворення їх родючості", "Насіння — основа врожаю" викликали багато позитивних відгуків серед сільського і міського населення і стали навчальними для сільськогосподарських товаровиробників області.

Добра співпраця науковців з газетою "Вільний голос", в якій друкуються замітки, поради науковців, а також матеріали про людей праці.

У рамках проведення другого Всеукраїнського фестивалю науки, приуроченого до професійного свята працівників наукової сфери — Дня науки, проведено презентацію наукової установи. Крім того, в Коломийській дослідній станції відбувся День відкритих дверей для викладачів і студентів інституту природничих наук. Тут також побувала делегація викладачів і студентів аграрних закладів з Румунії.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі