друкувати


В Тернополі гостювали пластуни зі всієї України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-12 03:54:03

7-8 листопада в Тернополі відбувався XVI Всеукраїнський пластовий мистецько-інтелектуальний змаг "Орликіада". У ньому брали участь команди зі всієї України.

Змагання щороку відбуваються на честь гетьманича Григора Орлика, полководця і дипломата – видатного проповідника української ідеї у 18-му столітті.

Орликіада – це поєднання інтелектуального змагання і мистецьких виступів команд. На відміну від виплеканих шоу-бізнесом різноманітних розважальних проектів (КВК, інтелект-шоу) тут немає помпезних декорацій, учасників не дресирують професійні хореографи і жарти не вигадують гумористи-сценаристи. Все це роблять пластуни своїми силами.

Близько 400 пластунів з різних куточків України, віком 12 – 18 років, змагалися протягом 3 днів у різних номінаціях. Учасниками були пластуни зі Львова, Франківська, Рахова, Коломиї, Рівного, Острога, Київа, Ужгорода, Тернопіль та інших міст.

Темою цьогорічної Орликіади є "Українські казки". В основі виступу команд було інсценізація сценарію вигаданої ними казки. Оцінювали учасників журі, до складу якого увійшли почесні гості та пластуни. Також команди виготовляли ляльковий міні-театр на українські народні казки, який презентували під час змагу.

У програмі свята відбувалися різноманітні виступи, інтелектуальні змаги, ігри та тематична вечірка в аквапарку Ліпмопо. Також оголошено результати пластового літературного конкурсу. Переможцем якого став пластун Борис-Явір Іскра.

Невід’ємною частиною змагань було обрання Гетьманича і Гетьманівни. За здобуття титулу змагалися 5 пластунок і 2 пластунів Нажаль цьогоріч було обрано лише Гетьманівну, якою стала пластунка з Києва Аня Ющенко. Гетьманича обрати ж не вдалося, тому ним і далі залишиться Гетьманич 2007-го року тернополянин Любомир Шимків.

В Загальному заліку перемогу здобула команда "Ар-Дже-Лю-Джа" 8-го куреня імені Ольги Басараб (Львів). Також призерами змагань стали команди "Білі кури" (Тернопіль) та "Язикаті хвеськи" (Острог)

Для пластунів України Орликіада посідає важливе місце у пластовому житті, адже на ньому вони мають змогу проявити свої інтелектуальний і мистецький рівень, розвивати свої творчі здібності і просто – зустріли старих і знайти нових друзів.

Чому українські народні казки? Тому що вони – багатство і надбання нашої нації. В них відображено життя нашого народу, його мрії, переживання, описано традиції, відносини між людьми, боротьбу за добро, честь та справедливість. Вони є першим підручником у вихованні дітей. І як сказав Володимир Гнатюк: "Казки належать до найдавніших витворів людського духу і сягають у глибину таких далеких від нас часів, якої не досягає жодна людська історія".

Джерело: Молодіжна правда
Обговорити на форумі