друкувати


Хай лине пісня до Луганська і Донецька

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-10 09:50:15

На продовження відзначення 66-ї річниці утворення УПА і на ознаменування 100-річниці з дня народження Степана Бандери у Будинку культури селища Печеніжин відбувся перший етап районного огляду-конкурсу патріотичних творів у виконанні аматорів художньої самодіяльності.

Відрадно, що на захід прибули 25 різноманітних аматорських гуртів: і читці, і фольклорні, хорові колективи, вокальні ансамблі, і дуети, тріо, квартети. Відповідно представлені були й різні жанри: літературно-мистецькі композиції, патріотичні пісні, художнє читання.

А розпочав дійство почесний гість конкурсу — хор Коломийської станиці Братства ОУН-УПА під керівництвом Марії Маївської. Стоячи зустріли присутні гімн УПА "Зродились ми великої години". Саме з цією піснею на устах постала у борні за незалежність України безсмертна легенда нації — Українська Повстанська Армія. Сивочолі ветерани визвольних змагань виконали акапельно також партизанські пісні. "І у кожного зброя була за плечима, і у кожного смуток і біль на серці", — лунали слова пісні.

— У найважчі часи повстанська пісня допомагала нам вистояти, — сказав, зокрема, Мирослав Симчич (Кривоніс), — допомагала вона вижити в сталінських таборах, з нею вистоїмо і в часи нинішньої так званої кризи.

— Районний огляд-конкурс творів патріотичної тематики, хоч офіційно і присвячений 100-річчю Степана Бандери, — зазначила у вітальному слові начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор, — але може бути приурочений і до 66-ї річниці УПА, яке ми святкували нещодавно на Покрову, і до 90-ліття утворення ЗУНР. Головна його мета — формування національної свідомості, почуття національної гідності, любові до своєї держави, наших героїв, пролиття світла правди на життєвий шлях провідника ОУН.

— Ці пісні мають лунати все голосніше, — наголосив у своєму виступі заступник голови райдержадміністрації Мирослав Мацьків, — щоб їх почули і в Луганську, і в Донецьку, Києві. І прикро, що й досі, на 18-му році незалежності, актуально лунають слова із гімну повстанців: "Доволі нам незгоди і руїни...".

Дівчатка у вишиванках подарували воякам-ветеранам по квітці, а Мирослав Мацьків від імені влади — набір листівок "Коломийщина повстанська".

І розпочався концерт, у якому взяли участь аматори закладів культури Слободи, Рунґур, Марківки, Молодятина, Печеніжина, Великого і Малого Ключевів, Верхнього і Нижнього Вербіжів, Сопова, Княждвора, Кийданців, Ковалівки, Мишина, Спасів Долішнього і Горішнього.

Друга частина конкурсу-огляду відбудеться в Отинії — для тамтешніх навколишніх сіл, наступна — в П’ядиках.

Але вже тепер відомо, що у заключному концерті, який відбудеться 26 грудня у Народному домі Коломиї, візьмуть участь аматори НД Мишина, Спаса Долішнього, Великого Ключева, БК Раківчика, Товмачика, Кийданців і Печеніжина.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі