друкувати


Вся м'ясопродукція на Прикарпатті не якісна

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-08 10:10:17

З метою недопущення на споживчий ринок неякісних і небезпечних для здоров'я людей продуктів харчування підрозділом державного нагляду ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" здійснюється постійний контроль за дотриманням вимог стандартів, норм і правил на підприємствах області, які займаються виробництвом і зберіганням м'яса та м'ясопродуктів.

Протягом 2008 року інспекторами державного нагляду проведено 16 перевірок якості м'яса та м'ясопродуктів під час яких виявлено порушення у всіх перевірених підприємствах-виробниках.

Основними виявленими недоліками є невідповідність вимогам нормативної документації по масовій частці вологи та наявності крохмалю. Підприємці не обтяжують себе відповідним метрологічним забезпеченням виробництва та дотриманням температурно-вологісного режиму на складах зберігання готової продукції. Крім того, в порушення Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів", виробниками не здійснюється належне маркування ковбасних виробів, тобто цілеспрямовано не надається інформація споживачу про склад обраного ним продукту чи про виробника, який несе відповідальність за якість ковбасних виробів.

Зокрема, при перевірці виробництва ковбасних виробів виявлено, що підприємець з м.Надвірної завищував рівень вологості навіть у напівкопченій ковбасі вищого гатунку. Також, в порушення вимог ДСТУ 4435:2005 "Ковбаси напівкопчені" м'ясна продукція його виробництва містила у своєму складі крохмаль, якого, згідно стандарту, взагалі не повинно бути у ковбасі такого виду і гатунку. Перевіряючи партію сардельок вищого сорту цього ж виробника експерти заборонили допускати до реалізаціїї досліджувану партію, оскільки в порушення нормативної документації окрім наявності крохмалю визнано незадовільними і мікробіологічні показники продукції.

Такою "вдосконаленою рецептурою" відзначився і підприємець з м.Болехова, який також вирішив, що до вареної "Лікарської" ковбаси вищого гатунку можна додати крохмалю та непотурбуватись про належні мікробіологічні показники.

Аналогічні порушення виявлено практично у всіх перевірених підприємствах.

Загалом, за реалізацію продукції, яка не відповідала вимогам стандартів , норм і правил застосовано 25 шрафних санкцій на загальну суму 28,175тис.грн., видано 16 приписів про усунення порушень та 22 приписи про заборону реалізації продукції.

Аналізуючи результати контрольних заходів можна визначити, що основними причинами порушень є відсутність нормативної та технологічної документації, незадовільне метрологічне забезпечення та недостатня кваліфікація персоналу.

А для недопущення подібних порушень у майбутньому, виробниками ковбасних виробів розроблені заходи по усуненню виявлених недоліків виконання яких і контролюватиметься інспекторами державного нагляду у подальшому, повідомляє Інформаційне Агенство "ПІАР".

Обговорити на форумі