друкувати


Вшановано День української писемності і мови

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-07 04:58:15

Історики наводять страшні цифри: з 254 українських письменників у тюрмах від чекістських куль загинуло 218. Із 85 вчених-мовознавців ліквідували 62. Розстріляно з’їзд кобзарів. Штучним голодомором 1932-1933 років було знищено мільйони українських селян. Усіх сфер українського життя торкнулася русифікація, яка почала грубо витісняти українське слово з навчальних закладів, державних установ, радіоефіру, з газетних кіосків і книжкових полиць.

Про це йшлося в Коломийській центральній районній бібліотеці, працівники якої організували літературну годину "Спочатку було слово"…, присвячену Дню української писемності і мови за участю студентів і читачів. Ведучі розповіли запрошеним про розквіт і одночасну заборону української мови недругами, а особливо – Петром І і Катериною ІІ. Чорну розправу завершили Валуєвський циркуляр 1863 року, в якому цинічно стверджувалося, що ніякої малоруської, тобто української мови не було і не може бути та Емський указ 1876 року, який забороняв увезення книг, друкованих українською.

Проте український народ беріг рідне слово в глибинах своєї душі, пам'яті, у піснях і приказках, прислів'ях, у мріях, що розквітли українським національним відродженням.

На заході також згадали Преподобного Нестора-літописця – киянина та його найвизначнішу працю "Повість временних літ", повідомляє прес-служба РДА.

Обговорити на форумі