друкувати


Про бюджет, програми розвитку району і не тільки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-07 03:33:00

ХХІ сесію районної ради її голова Дмитро Неміш почав із приємного: вручення кубків переможцям районної спартакіади. Кубок за перше місце отримав сільський голова Сопова Олег Терпигоров, за друге — депутат районної ради Мирослав Червінський (для рідної Турки), за третє — депутат районної ради Іван Явдошняк (для Великого Ключева). Депутати також прийняли доповнення до порядку денного.

Про виконання районного бюджету за 9 місяців, про уточнення районного бюджету за цей же період і про звільнення громадян від оподаткування податком з доходів фізичних осіб доповідала начальник фінуправління РДА Оксана Попадюк. Так, за звітний період загальна сума надходжень до загального та спеціального фондів районного бюджету склала 228910148,41 грн., з них доходи загального фонду — 225900949,54 грн., або 75,6 відсотка до плану на рік, спеціального фонду — 3009198,87 грн., або 84,2 відсотка. Видатки районного бюджету по загальному та спеціальному фондах за 9 місяців ц.р. склали 200623324,92 грн., або 65,9 відсотка до уточненого плану на рік. Із загального обсягу видатків на соціальні потреби спрямовано 122284673,84 грн., або 62 відсотки. З них на освіту — 48237536,04 грн. (24,4%), охорону здоров’я — 37703147,22 грн. (19,1%), соціальний захист — 30751939,40 грн. (15,6%), культуру — 3917390,09 грн. (2,0%), фізичну культуру і спорт — 1674661,09 грн. (0,8%). Сесія районної ради взяла до уваги цю інформацію і затвердила звіт про виконання районного бюджету за 9 місяців. Також депутати проголосували за зміни у дохідній і видатковій частині загального фонду районного бюджету, збільшили бюджетні призначення головним розпорядникам коштів за рахунок перевиконання дохідної частини на загальну суму 522000 грн.

Проект рішення по земельних питаннях було прийнято одноголосно, а за надання згоди ТзОВ "Компанія "Покуття" на одержання спеціального дозволу на геологічне вивчення надр Кийданецького родовища цегельної сировини — після резюме про те, що фірма повинна відремонтувати понищену в процесі діяльності дорогу.

Доповідь начальника управління економіки РДА Любові Глушкової про хід виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку району за 9 місяців ц.р. викликала запитання у депутатів Богдана Джалапина (щодо фінансування медицини) та Івана Явдошняка (про стадіон у Великому Ключеві). Доповідачка зазначила також, що за звітний період промислові підприємства виготовили продукції на суму 75,5 млн. грн., що на 3,4 млн. грн. більше, як за аналогічний період минулого року.

Високі темпи зростання забезпечили підприємства харчової промисловості та обробки с.-г. продукції: ДП "Коломийський ветсанзавод" — на 39,7%, ТОВ "АБО-МІКС" — на 82,2%, ТзОВ "Консерваторія" — на 33,1%. Наростили обсяги виробництва підприємства металургії та обробки металу: підприємство виправної колонії №41, с. Товмачик — на 86,9%, КП "Меткабель" перевищило обсяг аналогічного періоду минулого року в 2,5 раза. Проте, є підприємства, виробничі показники яких потребують суттєвого покращення, є також 57 податкових боржників. Заслухавши інформацію, сесія проголосувала за те, щоби РДА, сільські та селищні голови сконцентрували зусилля щодо виконання основних прогнозованих показників Програми соціально-економічного і культурного розвитку району на 2008 рік.

Активне обговорення викликало питання про хід виконання рішення райради "Про Програму розвитку фізичної культури і спорту в районі на 2004—2010 рр.," по якому доповідав Василь Козоріз. Депутати порушували питання, які їх турбують: Ліда Потятинник — про посаду спортивного інструктора в кожній сільраді; Василь Ферчук — про відсутність спортивного майданчика в Ковалівці та ін. Депутат Роман Дячук наголосив, що особливу увагу й додаткове фінансування матимуть ті сільради, які беруть активну участь у районних змаганнях, мають команди і дбають про розвиток фізкультури та спорту серед мешканців.

Також не без додаткового обговорення було проголосовано за виконання рішень районної ради "Про програму перспективи розвитку картоплярства в районі на 2007—2011 роки" та "Про програму вирощування свиней на основі інтенсивних технологій" на такий же період.

На прохання голови районної ради Дмитра Неміша, депутати не підтримали рішення про внесення змін до Програми "Фонд районної ради на виконання депутатських повноважень на 2007—2011 роки". Депутати розглянули і проголосували також за низку інших питань, звільнили від сплати держмита кількох мешканців району, розглянули депутатські запити Марії Сербенюк, Олександра Панченка, Мирослава Гаєвого, Ярослава Бакая, Марії Кармаліти, Тараса Косовича, Богдана Джалапина, Ярослава Надурака та ін.

Голова РДА Михайло Вінтоняк проінформував депутатів про стан ліквідації наслідків повені в районі. У зв’язку з тим, що в людей виникає багато запитань з цього приводу, сесія вирішила доручити редакції "Вільного голосу" надрукувати роз’яснення щодо питань, з якими вони найчастіше звертаються до влади.

Після інформації Володимира Венгринюка, голови тимчасової комісії районної ради з підготовки на розгляд чергової сесії ради питання про роботу ЦРЛ, було вирішено підготувати депутатські запити до головного лікаря Ірини Садов’як і на наступній сесії заслухати питання "Про роботу ЦРЛ".

Депутати обговорили також порядок денний наступної сесії районної ради.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі