друкувати


Гігієна рота — змалечку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-06 11:07:13

Важливою складовою професійної гігієни є гігієнічне навчання та виховання дітей. Починати його треба з 2—3-річного віку.

Початок систематичного гігієнічного догляду за порожниною рота з 2—3 років запобігає розвитку карієсу зубів. Це пов’язано з тим, що саме в цьому віці зменшується слиновиділення, внаслідок чого погіршується самоочищення зубів.

Гігієнічне навчання слід проводити з зацікавлення дітей до самого процесу чищення. Зубні щітки і пасти мають відповідати віку дитини й індивідуальній потребі. Є п’ять видів жорсткості щіток: дуже жорсткі, жорсткі, середньої жорсткості, м’які та дуже м’які. Дитячі щітки є м’якими або дуже м’якими. Вони мають маленьку головку, масивну ручку, яку дитина може легко тримати, а відповідно, і легко нею маніпулювати.

Зуби рекомендується чистити щітками з синтетичної щетини, бо в натуральній є внутрішні канали, в яких може збиратися мікрофлора. Але щітки з натуральної щетини мають менше виражені абразивні властивості, тому в деяких випадках доцільно використовувати саме їх.

Спочатку дітей вчать полоскати рот, а потім щіточкою без пасти виконувати вертикальні, горизонтальні та кругові вправи. Після засвоєння маніпуляцій використовують дитячі пасти з приємним смаком фруктів, цукерок, без хімічних домішок, що відбілюють емаль зубів. Зубну пасту, як і щітку, для дитини варто, щоб підбирав лікар.

Чистити зуби слід по три-чотири хвилини як мінімум, двічі на день: після сніданку та ввечері перед сном. Під час чищення зубів щіткою слід захоплювати частину ясен. Такий масаж поліпшує кровообіг, зміцнює ясна.

Двічі на рік слід відвідувати стоматолога і виконувати його поради. Чи не найважливіша роль належить батькам, які особистим прикладом прищеплюють своїм нащадкам норми гігієни.

Автор: Марія ХИТЬ, лікар-стоматолог ЦРЛ, "Вільний голос"
Обговорити на форумі