друкувати


Співчуття з приводу смерті єпископа Софрона Дмитерка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-11-05 05:29:49

З глибоким сумом Правлячий Архієрей Кир Миколай Сімкайло, Ординаріят, духовенство та вірні Коломийсько-Чернівецької єпархії отримали звістку про відхід до Царства Небесного єпископа-емерита Івано-Франківської єпархії Кир Софрона Дмитерка.

На 92-му році життя помер єпископ-емерит Івано-Франківської єпархії Української Греко-Католицької Церкви Софрон Дмитерко. Його ім’я тісно пов’язане з підпільною діяльністю та відродженням УГКЦ.

Чин Архієрейського похорону Єпископа Софрона Дмитерка відбудеться 7 листопада у крипті катедрального собору святого Воскресіння в Івано-Франківську.

Біографія: Народився Кир Софрон Дмитерко 1 червня 1917 р. у с. Бичківці на Тернопільщині. У 1932 р. вступив до монастиря Чину Святого Василія Великого. Навчався у Кристинополі, Лаврові, Оломоуці та Карловому університету (Чехія).
Отримав ієрейські свячення 14 травня 1942 р. у Празі.
Упродовж 1944-1954 рр. перебував під арештом за антирадянську діяльність. Після звільнення підпільно душпастирював у Коломиї, Долині, Яремчі та інших містах.
30 листопада 1968 р. Софрон Дмитерко підпільно отримав єпископські свячення.
У 1973 році був заарештований і етапований у 38-му зону на Луганщині. З огляду на вже немолодий вік, виконував обов’язки сторожа, потім працював на інших примусових роботах.
З виходом Української Греко-Католицької Церкви з підпілля владика Софрон до емеритури в 1997 році виконував обов’язки Івано-Франківського єпарха УГКЦ.
За час єпископського служіння Софрон Дмитерко висвятив 65 священиків (багатьох у підпіллі).


Нехай Милосердний Господь прийме душу Свого вірного Слуги до місця вічного, щасливого, де немає болізні, ні печалі, ні зітхання, але Життя безконечне…

Джерело: Ординаріят Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ
Обговорити на форумі