друкувати


Контроль за додержанням платниками податків чинного законодавства про оплату праці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-24 11:23:10

Працівниками Коломийської ОДПІ першочергова увага приділяється аналізу платників, виявленню та проведенню відповідної роботи з тими, які зменшили перерахування сум податку, взагалі не проводять нарахування заробітної плати, або нараховують на рівні мінімальної та в розмірах, менших за її рівень. Для досягнення ефективного результату в роботі: проводиться моніторинг фінансових результатів юридичних осіб, які нараховують та виплачують заробітну плату, але не сплачують податок з доходів фізичних осіб до бюджету, аналізуються розбіжності по даних звітів 1-ДФ та форми №15, або які не здійснюють фінансово-господарську діяльність, не нараховують заробітну плату, виплачують менше законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати або в незначних розмірах, проте отримують прибутки згідно з даними фінансової звітності.

Крім того, велика увага приділяється погашенню заборгованості по виплаті заробітної плати. Відділом контрольно-перевірочної роботи управління оподаткування фізичних осіб за 9 місяців 2008 року охоплено перевірками 30 підприємств, установ і організацій з питань правильності нарахування та своєчасності перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб. За результатами документальних перевірок прийнято 30 податкових повідомлень – рішень на загальну суму 193,5 тис. грн., в тому числі узгоджено донарахованих сум 193,5 тис. грн., з них: основного платежу - 29 тис. грн., фінансових санкцій – 47,2 тис. грн., пеня – 117,3 тис.грн.

Під час проведення планових документальних перевірок протягом січня-вересня 2008 року виявлено заборгованість по податку з доходів фізичних осіб по 3-х СПД на суму 348,5 тис.грн. та заборгованість із виплати заробітної плати по 1 СПД на суму 150,2 тис.грн. Матеріали перевірок передані в прокуратуру.

Виявлено також факти використання праці неоформлених найманих працівників та виплати їм заробітної плати. Як результат все ж таки довелося роботодавцям укласти з найманими працівниками трудові договори.

По даних приватних підприємцях порушені кримінальні справи за ч.1 ст.172 Кримінального Кодексу України.

З метою забезпечення конституційного права громадян на звернення в ОДПІ запроваджено телефон за яким платники податків можуть повідомити про факти отримання заробітної плати в "конвертах" (2-07-26), повідомляє Коломийської ОДПІ .

Обговорити на форумі