друкувати


На десятиліття доброчинних відвідин завітали до Писанки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-24 11:08:42

Хоча коломийський музей Писанки відкрився порівняно недавно, 2000 року, але вже став номінантом усеукраїнської акції "Сім див України", встиг завоювати неабияку популярність і за межами нашої країни. Щороку ця унікальна оаза духовності притягує до себе близько 70 тисяч подорожуючих, які ностальгійно прагнуть доторкнутися до історичної правди вічності, культурних традицій народу.

Нещодавно оглянули мистецьку скарбницю гості зі Сполучених Штатів Америки, які уже 10 літ займаються доброчинністю. Традиційно щороку відвідують в Івано-Франківщині (Снятин, Залуч, Іллінці, Перегінськ, Надвірна, Долина, Коломия) дитячі будинки, школи-інтернати, лікарні, яким безкоштовно передають медикаменти, товари першої необхідності, а також допомагають хворим дітям.

На світлині крайня праворуч пані Христина Сміт, українка за походженням, дружина екс-посла США в Україні, Росії, Польщі. Біля неї – сестра Бернарда Марія Аркатин, ЧСВВ, мати якої з Коломийщини. У центрі знимки – пані Марта Когутяк, мешканка Івано-Франківська, активна громадсько-політична діячка, яка є щирим співучасником добровільної місії американців, супроводжуючи їх на наших теренах. Як розповіла пані Марта, у дев’яностих роках очолювала Івано-Франківський відділ культури, обіймала керівну посаду в одному з підрозділів ОДА. Була серед перших, хто відновлював в обласному центрі "Союз українок", брала активну участь у створенні осередків "Просвіти", Народного руху України. До товариства доброї волі належить і пані Ольга Легін, меценатка з Івано-Франківська (крайня ліворуч), дочка члена ОУН Романа Легіна, в’язня Бухенвальда ще на початках підпільної праці.

З музеєм писанки гостей ознайомила завідувачка відділу Мирослава Бойків.

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі