друкувати


Півдня з головою ОДА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-20 11:12:24

У четвер наш кореспондент взяв участь у робочій поїздці по області голови облдержадміністрації Миколи Палійчука. Метою поїздки влади з журналістами стала чергова можливість показати громадськості заходи з подолання наслідків повені, а попутньо — поговорити про насущні проблеми Коломийщини.

Перша наша зупинка — військовий міст між Корничем та Залуччям, який відновив транспортний рух в цій частині Коломийського району після повені. Голова облдержадміністрації М. Палійчук з цього приводу повідомив: «Це тимчасовий міст через Прут у районі села Корнича, який з’єднав так звані села Запруття. Він, найбільший у Коломийському районі, працюватиме в реверсному режимі для транспорту та має пішохідний перехід. Через рік-півтора буде збудовано новий: кошти передбачені, визначається місце, розробляється проект. Ситуативних проблем з коштами для програм щодо подолання наслідків стихії в області наразі немає. Єдине, що може поставити в цейтнот виконання програми, це несприятливі погодні умови: коли будуть дощ, сніг і мороз, то в такому разі я не дозволю викидати гроші на вітер».

По короткій зупинці на мості представники обласної та Коломийської районної влади і журналісти вирушили вслід за службовою машиною голови держадміністрації до Дебеславців на відкриття школи.

На урочистій лінійці з приводу цього свята були присутні голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк та голова райради Дмитро Неміш, головний санітарний лікар району, депутати обласної ради, сільські голови Корницької та Дебеславцівської сільських рад, будівельники, журналісти, ветерани педагогічної праці, вчителі, батьки, учні.

В минулому тут мав постати дитячий садок, який почали будувати ще за радянських часів і як незакінчена будова простояв 16 років. Директор школи Мирослав Николайчук щиро зізнався: він сам не вірив, що за рік може постати школа. Сьогодні у ній 27 вчителів навчатимуть 85 учнів 5-9 класів. Правда, поки що в старому корпусі залишаються молодші класи та їдальня. Але вже наступного року розпочнеться будівництво нової школи на 260 учнів: проектно-кошторисна документація вже готова, і за два-три роки планується завершити будівництво. Школа обслуговуватиме кілька запрутських сіл: Дебеславці, Залуччя, Ганнів. Микола Палійчук запевнив — через два роки відбудеться її відкриття. А ще на урочистій лінійці голова облдержадміністрації пообіцяв присутнім (це разом вирішили з головою райдержадміністрації), що в скорому часі в Дебеславцях постане новий спортивний майданчик зі штучним покриттям. Щодо загального стану справ в освіті області, голова ОДА висловився так: «Після того, як уряд дав завдання з’ясувати реальний стан справ, буквально за три доби, ми вже мали всі розрахунки і кошториси. Хоч після того, як ми відкрили рахунки, на них ще не надійшло жодних коштів, і, на жаль, ми не знаємо, що з ними робитиѕ Нам потрібно відбудувати терміново 82 школи, десь на суму більше двох млрд. гривень. Хоч варто зауважити, що спільними зусиллями обласного, районного і місцевого бюджетів намагаємося якимось чином вплинути на ситуацію: ремонтуємо і відбудовуємо дитячі садки, школи, проводимо ремонти, закуповуємо відповідне обладнання».

Після святкових виступів, концертів, теплих слів привітань і побажань та після того, як символічну стрічку разом з головами обласної і районної держадміністрацій перерізала юна школярочка, влада та журналісти зразу поспішили в Коломию до районної центральної лікарні. Там чекала невирішена чергова проблема — тече дах харчоблоку, який пообіцяли голові відремонтувати. Коли ми приїхали, ремонтні роботи тривали.

Залишивши журналістів у Коломиї, Микола Палійчук подався на Косівщину, а згодом — до Чернятина, на Городенківщину, де мало відбутися відкриття спортивного майданчика зі штучним покриттям.

Автор: Роман ІВАСІВ, Галичина
Обговорити на форумі