друкувати


Від паралічу влади — до паралічу економіки?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-16 04:23:40

Над світом уже піднялася заграва економічної кризи й керівники провідних держав сушать собі голови, як вгамувати небезпеку в своїх країнах, уже зайнялася солом’яна стріха й над українською економікою, а наші керманичі тим часом, розпустивши політичні хвости, ще з’ясовують, хто з них привабливіше виглядає перед електоратом на тлі цього вогню. І тільки не втягнутий у політичні з’ясовування Нацбанк починає гасити кризу після того, як вкладники тільки за минулий тиждень, за інформацією "Економічної правди", зняли з депозитів 15 млрд. гривень.

13 жовтня НБУ своєю постановою заборонив на півроку дострокове розірвання договорів за вкладами банківських депозитів для запобігання крахові комерційних банків. Нацбанк це робить не вперше — саме таким чином він уже двічі рятував країну від кризи в 1998 і 2004 роках. А 14 жовтня більшість українських банків увела обмеження на видачу готівки з банкоматів.


"Постанова НБУ обмежує дострокове зняття депозитів як для юридичних, так і для фізичних осіб. Якщо термін депозиту закінчився, то тоді немає питань, — зазначив перший заступник голови правління НБУ А. Шаповалов. — Паніку практично на 90% створює тільки психологічний чинник. Аби заспокоїти людей і щоб банки нормально працювали, було прийнято таке рішення". "Якщо людина поклала депозит на рік, навіщо прибігати сьогодні чи завтра? — запитує голова ради Асоціації українських банків, радник Президента України С. Аржевітін. — Будь-який здоровий банк можна завалити, якщо в нього прийдуть одночасно 15-20% вкладників".

Якби НБУ не вжив негайних заходів, могло б статися банкрутство багатьох банків, стверджують й інші банківські аналітики. Розпочаті Нацбанком заходи можуть стабілізувати становище у банківській системі за місяць, сподіваються заступник голови НБУ В. Кротюк і вже згадуваний С. Аржевітін.

Однак розгортання кризи є надто небезпечним, щоб задовольнитися лише цими заходами НБУ, можливості якого обмежені, зазначає відомий економіст В. Лановий. НБУ може використати до кінця 2009 року не більше $10 млрд. зі свого резерву в $38 млрд. У той же час лише поточні зобов’язання українських банків і підприємств за отриманими в іноземних партнерів позиками становитимуть до кінця цього року близько $5 млрд.

На додачу фінансовій кризі в Україні є ще одна неприємність — вітчизняна промисловість близька до рецесії на тлі ослаблення цінової кон’юнктури на міжнародному ринку. Як застерігає керівник групи радників голови НБУ В. Литвицький, "більш різкого вересневого погіршення показника обсягів промислового виробництва не спостерігалося за 1999—2007 роки".

"Параліч влади у сьогоднішніх умовах створює всі передумови для паралічу економіки, — стверджує В. Лановий. — Сигнали тривоги вже надходять: за підсумками вересня падіння виробництва в металургії, ключовому секторі економіки, становило 17%. Для виходу з кризи потрібна консолідація всіх гілок влади та всіх політичних сил. Уряд, Верховна Рада, Президент, Національний банк, РНБО повинні виробити та реалізувати узгоджений загальнонаціональний план з протидії кризі".

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі