друкувати


В Івано-Франківську відкриється виставка старовинних гуцульських листівок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-16 10:44:32

У четвер, 16 жовтня, в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбудеться відкриття виставки старовинних гуцульських листівок кінця 19-го початку 20-го століть з приватних колекцій уродженців Косівщини Петра Корпанюка і члена Національної спілки художників України Мирослава Близнюка.

Киянин Петро Корпанюк представить іванофранківцям свій альбом – каталог "Мій рідний край". Про це 14 жовтня ЗІК повідомили в управлінні культури облдержадміністрації.

Довідка ЗІКу. Колекціонер Петро Корпанюк народився 1968 року в селі Яворів Косівського району на Прикарпатті в родині нащадків славетного майстра Юрія Шкрібляка (1822-1884) – засновника школи гуцульського різьблення. Ще під час навчання у Львівському політехнічному інституті та роботи на виробничо-художньому підприємстві "Трембіта" (1985-1999 р.р.) Петро Корпанюк захопився колекціонуванням творів народного мистецтва Гуцульщини та Покуття, а також почав збирати старовинні листівки цих регіонів. Поштові листівки, зібрані Петром Корпанюком, видані в Коломиї, Львові, Кракові.
29 липня 2007 року Президент України Віктор Ющенко разом з сім'єю з взяли участь у XVII Міжнародному Гуцульському фестивалі в місті Яремче, під час якого відбулася презентація книги Петра Корпанюка «Мій рідний край». У книжці зібрані репродукції поштових листівок, здебільшого виготовлених з фотографій 1900-1939 рр. На фото зображено краєвиди, села, предмети побуту, оздоблені різьбою, селян у народному вбранні, увічнено народні традиції та звичаї Гуцульщини, Покуття, Бойківщини, Опілля. Книжка «Мій рідний край» розповідає про багату історію, етнографічні особливості, мистецтво нинішньої Івано-Франківщини.


Обговорити на форумі