друкувати


Зовнішнє незалежне тестування: підсумки і перспективи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-15 05:07:15

Мета, що була поставлена перед зовнішнім незалежним оцінюванням, досягнута. Участь у ньому змогли взяти всі бажаючі. У пунктах тестування їм були створені рівні умови для виконання тестових завдань, своєчасно вручені сертифікати із результатами оцінювання.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів у цілому показали достатньо високий рівень навчальних досягнень із 11 предметів, які вони вивчали. Не було особливих відмінностей у рівнях навчальних досягнень випускників сільських та міських шкіл. Більш високий рівень знань показали випускники спеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладів — ліцеїв, гімназій, колегіумів. Дещо нижчий — випускники професійно-технічних навчальних закладів і вищих закладів освіти І-ІІ рівнів акредитації.

Обов’язковий тест з української мови й літератури здавали 779 осіб, зареєстрованих у районі. Статистичні дані про результати, якість тестувань у розрізі областей і предметів опубліковані в №№ 7—8 журналу "ТІМО" ("Технологія і моніторинг в освіті"); дані в розрізі районів і шкіл можна знайти в Інтернеті на сайті www.testportal.gov.ua.

Загалом Коломийський район входить у десятку районів із найвищими показниками з більшості предметів, а якісний показник — у проміжку від 173 до 200 балів — становить 13,51%.

Випускниця Отинійської ЗОШ І-ІІІ ступенів Тетяна Лесів набрала максимальну кількість балів — 200 (українська мова й література).

Показники результатів проведення тестувань у розрізі предметів свідчать, що кількість тих, хто не подолав умовного прохідного бар’єру (менше 124 бали), є відносно невисоким. Він не перевищує для більшості навчальних предметів 8% (виняток — історія України та хімія — по 13%). Проте хочеться підкреслити, що результати зовнішнього незалежного оцінювання не можуть слугувати критерієм оцінювання діяльності окремих учителів чи педагогічних колективів, оскільки учні вибирали предмети за власним бажанням.

Відомо, що із 532 цьогорічних випускників шкіл району та екстернів, які здавали тести, 142 виявили бажання, щоб результати тестування були зараховані їм як державна атестація з української мови, 11 — з історії України, 14 — з математики. З одного боку, це свідчить про те, що результати тестування їх задовольнили, з іншого — їм не довелося здавати в школі зайві іспити.

За даними шкіл, 420 випускників, або 79% від тих, хто здавали тести, поступили до вузів І-ІІ або ІІІ-IV рівнів акредитації. А в цілому до вузів поступили 61% цьогорічних випускників проти 58% минулорічних та 54% позаминулорічних. Отже, нова система прийому до вузів не вплинула на кількість наших випускників, які виявили бажання стати студентами.

Уроки проведеного в 2008 році зовнішнього оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів спричинили внесення певних змін при організації зовнішнього незалежного оцінювання у 2009 році.

30 вересня відбулась прес-конференція Міністра освіти і науки України Івана Вакарчука, його заступника міністра Павла Полянського, директора Українського центру оцінювання якості Ігоря Лікарчука, де йшлося про проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та умови прийому до вищих навчальних закладів у 2009 році. Матеріали прес-конференції будуть корисними для майбутніх випускників, тому на них варто зупинитися.

Видано накази Міністерства освіти і науки України від 2 вересня 2008 року за №802 "Про умови прийому до вищих навчальних закладів України" та від 3 вересня 2008 року №804 "Про зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України у 2009 році". Ними вдосконалена нормативно-правова база для проведення зовнішнього оцінювання.

До першого листопада кожен вищий навчальний заклад має затвердити правила прийому. Це допоможе молодим людям краще зорієнтуватись при виборі майбутньої професії.

У 2009 році зовнішнє незалежне оцінювання проводитиметься в травні—червні з восьми предметів замість одинадцяти, як це було в 2008-ому. Це — українська мова та література (обов’язковий), історія України, математика, біологія, фізика, хімія, географія. Принциповим є те, що до переліку ЗНО додали іноземні мови — англійську, німецьку, французьку та іспанську (за вибором). Тест з іноземної мови складатиметься з трьох частин: аудіювання, письма, читання і проводитиметься в один день. Крім того, у 2009 році не буде тестування з всесвітньої історії, зарубіжної літератури, основ правознавства та економіки.

Кожний зареєстрований учасник ЗНО матиме право здавати тести не більше, як з п’яти предметів зазначеного переліку (у 2008 році — з трьох). Результати зовнішнього незалежного оцінювання для випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти 2009 року зараховуватимуться як результати державної підсумкової атестації за курс повної загальної середньої освіти. Ті ж випускники, що не проходитимуть зовнішнього незалежного оцінювання, будуть здавати в червні державну підсумкову атестацію.

Вищі навчальні заклади мають визначити для вступу на кожний напрям підготовки (спеціальність) сертифікати з профільних і непрофільних предметів. Ті вузи, які здійснюють підготовку фахівців з мистецтва, архітектури, фізичної культури, журналістики, мають право проводити творчі конкурси, але їх програма повинна бути затверджена за 4 місяці до початку прийому документів.

Міністерство освіти і науки України відмінило майже всі власні пільги для вступників до вищих навчальних закладів, крім тих, що визначені відповідними Законами України, зокрема, для дітей-інвалідів, сиріт тощо. Всі інші абітурієнти будуть вступати на загальних засадах і обов’язково за результатами зовнішнього незалежного оцінювання знань. Слухачі підготовчих відділень будь-якого вищого навчального закладу також не матимуть привілеїв і вступатимуть за загальними правилами.

Призери Всеукраїнських учнівських олімпіад та конкурсів-захистів учнів Малої академії наук зараховуватимуться за умови подання сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти з кількістю балів не нижче встановленого правилами прийому мінімального рівня.

З метою організованого завершення 2008—2009 навчального року, якісної підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації видано наказ Міністерства освіти і науки України від 12 вересня 2008 року "Про зміни в організації навчального процесу 2008—2009 навчальному році для випускників 11-х (12-х) класів загальноосвітніх навчальних закладів". Ним передбачено проведення відповідного корегування календарного планування, щоб повністю завершити вивчення навчального матеріалу в 11 класі до 1 травня 2008 року, а в травні організувати індивідуально-групові заняття для випускників.

Безумовно, буде видано ще низку документів, які будуть роз’яснювати хід підготовки та проведення ЗНО, ці матеріали будуть доводитися в школах до відома учнів та їх батьків, а також у засобах масової інформації.

Для успішного проведення зовнішнього оцінювання у 2009 році необхідно посилювати також роз’яснювальну роботу серед випускників закладів освіти минулих років, оскільки багато з них реєструвалися в останні дні, а дехто не встиг зареєструватися взагалі. Слід визначити нові джерела отримання громадянами інформації. Доцільно створити спеціальні регулярні телепередачі на загальнодержавних та місцевих телеканалах, присвячені проблемам проведення зовнішнього оцінювання, відкрити спеціальні рубрики у фахових методичних виданнях, створити навчально-методичний портал в системі Інтернету. Без сумніву, до цієї справи приєднається і наша районна газета.

Автор: Ярема ГРИНЬОВСЬКИЙ, методист відділу освіти РДА з питань ЗНО, "Вільний голос"
Обговорити на форумі