друкувати


Коли батьки не хочуть

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-10 05:54:01

До редакції "Вільного голосу" надійшов лист від учительки Віри Гритчук із Шепарівців. Пані Віра поділилась із нами своїми сумнівами і тривогами, розповіла деякі деталі з організації навчального процесу в школі. На її думку, дирекція школи в особі керівника Ігоря Павлюка незаслужено позбавила її, досвідчену вчительку-пенсіонерку, права навчати першокласників. Нібито спочатку директор доручив їй організувати дітей у перший клас, бо, за принципом наступності, Віра Гритчук у травні “випустила” четвертокласників. “На 28.08.08. я мала п’ять заяв від батьків дітей-першокласників, а 29.08.08. директор школи заявив, що першого класу — нема...”, — пише вчителька. Через це батьки змушені були влаштовувати дітей у міські школи, — продовжує вона.

У листі є багато фактів, якими дописувачка характеризує школу, в якій вона працює, її керівника, нюанси навчального процесу. Видно, що лист писала дуже схвильована і ображена людина. Звичайно, кожен педагог заслуговує шани і визнання своїх професійних умінь. Тому й “зачепило” нашу дописувачку те, що після 1 вересня перший клас у школі таки сформували. Але доручили його вести іншій, молодій вчительці. Пані Віра розцінює це, як непошанівок своєї багаторічної праці, а тих 2,5 години, які їй дали на цей навчальний рік, називає “сміхом і помстою”. Наостанок учителька просить зрозуміти її біль з приводу незаслуженої образи, яка призвела до погіршення її здоров’я.

Ось що каже з приводу інциденту начальник райво Коломийської РДА Іван ТЕРЛЕЦЬКИЙ:
— У своїй роботі ми керуємось, насамперед, чинним законодавством. Не можемо нехтувати й думкою батьків. Ще до першого вересня батьки шепарівських першокласників звернулись із заявою про те, що відмовляються давати дітей у місцеву школу, якщо їх навчатиме вчитель-пенсіонер. Кілька першачків пішли до Коломиї, з чотирма у шепарівській школі було організовано індивідуальні заняття, але віддавати дітей до Віри Іванівни батьки відмовились. Тож адміністрація школи, враховуючи всі “за” і “проти”, призначила вести 1 клас Л.В. Гуралюк, вчительку ІІ категорії.

Прокоментувати ситуацію редакція попросила й директора Шепарівцівської ЗОШ І-ІІ ступенів Ігоря ПАВЛЮКА:
— Батьками учнів, яким на 1 вересня 2008 року виповнюється шість років, у травні була написана заява про те, що вони погоджуються на навчання своїх дітей у нашій школі за умови: класним керівником буде молодий учитель, — каже Ігор Васильович. — Від Гритчук Віри Іванівни батьки категорично відмовлялись. Ми провели профспілкові збори, на яких розглянули цю заяву. Віра Іванівна запевнила педколектив, що не варто робити поспішних висновків. При цьому гарантувала, що впродовж літніх канікул вона поспілкується з батьками і перший клас на 1 вересня буде. 29 серпня цього року на шкільній педраді №6 Віра Іванівна повідомила, що на даний момент має п’ять заяв від батьків першокласників. При цьому ні свідоцтв про народження дітей, ні медичних довідок — необхідних для школяра-першокласника — на мою вимогу не було представлено. Відповідно, ні на той момент, ні на 1 вересня дітей у перший клас не було набрано. Ми організували індивідуальне навчання для першачків. Але після розмови з батьками, які відмовлялись віддавати дітей на індивідуальне навчання до Гритчук Віри Іванівни, адміністрація школи була змушена призначити класоводом вчительку Л.Гуралюк. Згодом, ще кілька батьків забрали з міських шкіл своїх дітей і привели їх до нашої школи, у клас до новопризначеної вчительки. Ми зробили для всіх першачків урочисті входини до школи. Так, це було не 1 вересня, але повірте — не менш святково. Щодо годинного навантаження для Віри Іванівни — вона має шість годин на тиждень, а не дві з половиною.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі