друкувати


Шкільний музей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-08 09:23:29

Кожна школа, яка поважає себе, повинна мати музей. Адже це центр виховної роботи, який сприяє формуванню у молодого покоління — національної свідомості, розуміння нерозривного взаємозв’язку минулого, сучасного і майбутнього України.

Під час огляду музеїв при загальноосвітніх закладах Коломийського району історико-краєзнавчий музей нашої школи став переможцем, нагороджений цінним подарунком — цифровим фотоапаратом, грамотою управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА. Порушено клопотання перед Міністерством освіти України про присвоєння звання "Зразковий музей".

Не всі жителі села охоче віддають для шкільного музею старовинні речі, трактуючи, що продадуть за гроші колекціонерам, а в школі, мовляв, колекція може й пропасти. Ми стараємося їх переконати, що та річ, яка десь знаходиться у них на горищі, — надзвичайно цікава для музею і для майбутніх поколінь, вона прослужить набагато довше, якщо зберігатиметься у музеї. А музейні предмети — це шкільні речі, за яких передбачена відповідальність.

На керівниках музеїв багато обов’язків, але в цілому усе це тримається на ентузіазмі і творчості самого керівника. Чому ж не подумати, щоб керівникам музеїв дати гурток, наприклад, у Гвіздецькій школі туристсько-краєзнавчої творчості учнів та молоді. Адже тоді було б більше зацікавлення, стимулу до роботи.

Автор: Ольга БОДНАР, вчитель історії та правознавства Голосківської ЗОШ І-ІІ ст., "Вільнй голос"
Обговорити на форумі