друкувати


Ігор Барна — найкращий тренер України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-07 01:24:53

Експертна комісія Національного Олімпійського Комітету найкращим спортсменом квітня визнала триразового чемпіона Європи з вільної боротьби у ваговій категорії до 66 кг Василя Федоришина, а найкращим тренером — наставника борця, калушанина Ігоря Барну.

Минулого тижня квітневі лауреати побували на Міжнародному турнірі пам’яті Довбуша, який відбувався у Коломийському районному спорткомплексі "Прикарпаття", і погодилися на ексклюзивне інтерв’ю для "Вільного голосу".

— Саме європейське "золото" у фінському Тампере, — розпочав розмову заслужений тренер України Ігор Барна, — дозволило Федоришину вибороти право участі на Олімпійських іграх у Пекіні.

— У Фінляндії Ваш вихованець третій рік поспіль виграв європейське "золото".
— Вася напрочуд наполегливий і по-доброму впертий спортсмен, який завжди прагне максимального результату. Він і в Пекіні заслужено перемагав своїх суперників. Якби не втручання арбітрів, Федоришин здобув би олімпійське "золото".

— Але ж і срібна медаль є високою нагородою.
— Так. І все ж, на мій погляд, Василь у своїй ваговій категорії є сьогодні найсильнішим борцем планети.

— Нещодавно довелося спілкуватися з президентом Національного Олімпійського Комітету України Сергієм Бубкою. За підсумками Олімпіади в Пекіні Сергій Назарович однією з проблем українського спорту визнав неучасть вітчизняних представників у міжнародних федераціях та міжнародних асоціаціях арбітрів.
— Переконаний, якби Сергій Назарович втрутився в необ’єктивне суддівство фінального поєдинку за участю Федоришина, то "золото" могло бути українським.

— Бубка врятував медаль для Ані Безсонової в художній гімнастиці.
— І боксерам він суттєво допоміг. Тільки його присутність на трибуні вже заставляє арбітрів об’єктивно ставитися до українських олімпійців.

— Авторитет Сергія Бубки незаперечний. Але один у полі не воїн. Він фізично неспроможний бути на усіх видах змагань. Напевно, національним федераціям необхідно подбати, аби Україна була представлена в різноманітних міжнародних спортивних структурах.
— Ми — тренери. І наше завдання — готувати спортсмена до найважчих випробувань. За умов, які на сьогодні є в Україні, ми зі своїм завданням справляємося. А функціонери від спорту чим займаються?

— До речі, дехто з міністерських функціонерів вважають, що для досягнення високих результатів необхідно запрошувати тренерів з-за кордону.

— Нісенітниця. В Україні прекрасні тренерські кадри. Треба дбати про розвиток матеріально-спортивних баз, гідну оплату тренерської праці, представництво України в міжнародних спортивних організаціях — і тоді Україна буде однією з найсильніших спортивних країн світу.

— Чого ми щиро бажаємо Вам і Вашим вихованцям.
— Дякую.

Автор: Василь БУДЖАК, учитель трудового навчання Торговицької ЗОШ І-ІІІ ст., "Вільний голос"
Обговорити на форумі