друкувати


Інформаційний випуск "Події дня", 1 жовтня (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-02 09:25:33

Від сьогодні (1 жовтня) зростають зарплати, пенсії і прожитковий мінімум. Відповідно до держбюджету на цей рік, пенсіонери відтепер отримуватимуть щонайменше сімсот десять гривень. Мінімальна зарплата зросте з 525 до 545 гривень. Водночас, законодавці з першого жовтня встановили прожитковий мінімум на рівні 626 гривень. Мінімальна зарплата зросте з 525 до 545 гривень. В той же час законодавці з першого жовтня встановили прожитковий мінімум на рівні 626 гривень.

Послуги "Укртелекому "дорожчають - відсьогодні (1 жовтня) вартість користування стаціонарним телефоном для мешканців міст зросла на 20-ть відсотків. Для абонентів із погодинною тарифікацією щомісячна платня зросла майже на три гривні - до 16-ти п'ятдесяти. На стільки ж - але до двадцяти трьох з половиною - збільшиться й абонплата для користувачів, що мають телефони без погодинної тарифікації. А от мешканців сіл збільшення тарифів не торкнеться - для них усе залишається без змін.

Міністерство освіти і науки України внесло зміни до умов прийому до вищих навчальних закладів. Відтепер відмінено всі пільги для вступників до ВНЗ. Про це на прес-конференції повідомив міністр освіти і науки Іван ВАКАРЧУК. А правом позаконкурсного вступу будуть користуватися діти-сироти віком від 18 до 23 років та ті, хто підпадає під дію закону “Про підвищення престижності шахтарської праці”. Наскільки важливе нововведення для абітурієнтів та викладачів шкіл, дізнавалися наші журналісти.

Коломийські старшокласники посіли друге загальнокомандне місце в обласному турнірі юних математиків. Участь у цих змаганнях взяли 15 команд. Коломияни приїхали сюди втретє. Команда складалася з 5-ти чоловік - це найкращі математики міста Коломиї. Капітан команди Роман Буртник з 4-ї школи в особистому заліку став третім. Відзначились також Ольга Павлюк з 6-ї школи, Антон Городчук та Микола Бойчук з гімназії, учень природничо-математичного ліцею Юрій Дмитрук. Всі учасники нагороджені почесними дипломами.

42 роки пропрацював вчителем, 17 директором школи, збудував три навчальних заклади - так все життя працював нині 80-ти річний Іван Калинка. Про нього говорили - вчитель від Бога. Проте свого віку дідусь доживає не в хоромах та багатстві і навіть не в рідній домівці. Останніх три роки він мешкає в геріатричному будинку. Сьогодні (1 жовтня), в Міжнародний день людей похилого віку, його та інших літніх людей прийшли привітати представники однієї із церков та аматори Коломийщини.

Сьогодні (1 жовтня) Міжнародний день музики. Це свято заснували 1 жовтня 1975 року за рішенням ЮНЕСКО. Одним з ініціаторів створення Міжнародного дня музики був композитор-класик 20 століття Дмитро Шостакович. Відзначають його щорічно в усьому світі великими концертними програмами за участю кращих артистів і художніх колективів. Одним із кращих в Коломиї є народний муніципальний оркестр народних інструментів "Трембіта".

Коломийський обласний український драматичний театр імені Озаркевича запрошує всіх юних глядачів на прем'єру музичної казки "Спасибі, Барбі". Вистава відбудеться 5 жовтня о 12:00 годині.

Чемпіоном Коломийщини з футболу серед команд другої ліги стали матіївчани. У фіналі вони обіграли дебеславцівських футболістів. Тепер обидві футбольні дружини гратимуть у першому дивізіоні. На головному матчі сезону у Королівці побував Богдан Малецький.

4-5 жовтня у Чернівцях відбудеться командний кубок центральної Європи з мотокросу. У змаганнях братимуть участь провідні спортсмени України. Стартуватимуть мотогонщики у неділю в Чернівцях за адресою вулиця Руська, 226.

Завантажити сюжет ...

Джерело: Телерадіокомпанія "НТК"
Обговорити на форумі