друкувати


Допомогли тим, хто потребує

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-10-01 04:56:41

У Коломийському районі працює комісія з надання допомоги потерпілим від повені з благодійного фонду. Очолює її заступник голови райдержадміністрації Богдан Болюк. Минулого четверга відбулося чергове засідання, на якому розглянуто заяви мешканців Коломийщини із підтопленої зони. Здебільшого це люди, які хоч і не отримали категорії, але числяться в загальному списку як "інші постраждалі". Прохання в допомозі було задоволено, як правило, одиноким перестарілим, багатодітним, хворим, інвалідам.

Хоча заяви про допомогу тепер пишуть, схоже, усі, кому не ліньки. Та відповідальність за об’єктивність лягає в першу чергу на плечі сільських голів, а тому без їхньої присутності і їхнього слова розгляд заяв було відкладено до наступного засідання. Хтось з присутніх сільських голів у залі щодо потоку заяв на допомогу слушно зауважив: ці гроші даються на відшкодування нещастя. І якщо людина не зазнала збитків, а просто хоче скористатися ситуацією, хай двічі подумає, адже може й справді притягнути на себе біду.

Так, приклади чесності, безкорисливості, християнських моральних чеснот у наш час, на жаль, рідкісні. Саме тому заяви, які зачитав сільський голова Верхнього Вербіжа, викликали стільки позитивних емоцій і схвалення. Мешканцям села фермеру Юрієві Нагорняку та вісімдесятилітній Марії Андрушко встановили другу категорію. Але після того, як виплати за нею держава суттєво збільшила, ці громадяни самі написали прохання перевести їх із другої категорії у третю. Аби "не підводити людей", як казали. Адже складені акти, достовірність оцінки компенсації є і це буде в полі зору контролюючих органів.

На жаль, не завжди чесність уміють гідно поціновувати. Так трапилося з одним із мешканців Залуча. Якби під час повені він не прив’язав свою "дев’ятку", вода б її забрала. Тепер авто в ремонті. Як законослухняний громадянин, чоловік авто застрахував і тепер сподівався отримати компенсацію від страхової компанії. Та не дочекався, ось і змушений шукати допомоги у найвищих інстанціях, адже авто новеньке, за нього ще треба кредит сплачувати. На засіданні було вирішено допомогти і цьому чоловікові: звернутися від імені комісії у страхову компанію, а у випадку, якщо не буде задоволено виплату страхівки, комісія залишила за собою право передати матеріали до суду. А вже на суді у чоловіка буде привід вимагати не лише повернення матеріальних збитків, а й моральної шкоди.

Також на засіданні розглядалося питання допомоги усім церквам, у яких була всередині вода.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі