друкувати


Майже на третину подорожчав проїзд

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-29 10:18:51

З 15 вересня 2008 року вступило в дію розпорядження голови ОДА, яким затверджено граничний тариф на перевезення пасажирів автобусами, що працюють у звичайному режимі руху в приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні, в розмірі 0,18 грн. за виконання одного пасажиро-кілометра без врахування податку на додану вартість, страхового та станційного зборів.

Як пояснив голова правління ВАТ "Коломийське АТП" Микола Атаманов, до якого за коментарем звернулася редакція, донедавно в області діяв граничний тариф у розмірі 14 копійок за один пасажиро-кілометр. У розрахунки цього тарифу були вкладені, приміром, вартість дизпального у розмірі 4,94 грн. і мінімальна зарплата 460 грн. Новий граничний тариф більш наближений до сьогоднішніх реалій, оскільки враховує, що дизпальне зросло у ціні на третину, збільшену в 1,5 раза зарплату, адже з 1 жовтня прожитковий мінімум становитиме 669 грн., не кажучи вже про те, що ціни на новий рухомий склад, шини, акумулятори, агрегати, запчастини зросли в 1,5—2 рази. Тим паче, що на часі підвищені вимоги до комфортності і безпечності пасажироперевезень. А іншого резерву щодо прибутковості для підприємців, підприємств, перевізників усіх типів власності, ніж плата за проїзд, — нема. Тож зростання тарифів на 28,5%, можна сказати, — вимога часу.

Крім того, перевізники — юридичні особи змушені також платити ПДВ (20%), страховий збір — 2%, а станційний збір становить 10%. Таким чином, для Коломийського АТП цей граничний тариф становитиме вже 21,6 копійки. Фактично, ідучи назустріч переконливим проханням перевізників усіх форм власності, наша облдержадміністрація запобігла можливому страйку, адже на всеукраїнському рівні вже створено відповідний страйковий комітет.

Користуючись нагодою, Микола Атаманов роз’яснив також, чому в межах одного населеного пункту може відрізнятися вартість проїзду. Річ у тому, що в оплаті пасажирами вартості проїзду застосовано зональний принцип, тобто вартість проїзду залежить від зони (до 5 км, 5—10 км, 10—15 км і т.д., через кожні п’ять кілометрів, див. також таблиці вартості проїзду для підприємців — фізичних осіб і для підприємців — юридичних осіб, опублікованих у "ВГ" від 23 вересня 2008 року на останній сторінці). Поскільки деякі наші населені пункти мають велику протяжність, то вартість проїзду від автостанції до тієї чи іншої зупинки може суттєво, інколи у 1,5 раза, різнитися, тому що вони розташовані в різних зонах.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі