друкувати


Завдання прокуратури — реагувати на бездіяльність

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-26 10:40:58

Для відшкодування завданих паводком на території нашого району матеріальних збитків з Державного бюджету виділено чималі кошти. Потерпілі вже отримали їх на руки. Скільки кому належалося за висновком комісії і згідно з присудженою категорією. Але ці гроші, як це не прикро, стали яблуком розбрату поміж людей.

Одні вважають, що їм недоплатили, інших крає серце, чому більше дали сусідові, треті нарікають, що їх не внесли у списки, бо сільський голова чи хтось із членів комісії нібито згадав стару кривду, словом, мав нагоду і помстився. Ось і линуть у різні інстанції скарги і заяви, оббивають високі пороги — невдоволені шукають справедливості. Зокрема, і в прокуратурі. Ось коли уже прокурор зобов’яже гроші доплатити, думає собі дехто, то йому наперекір ніхто не стане.

— До нас у прокуратуру надходять здебільшого звернення, в яких люди пишуть, що незгідні з тим, що завдані їм повінню збитки підпадають під третю, а не під другу категорію, — розповідає прокурор району, старший радник юстиції Іван Витрикуш. — Ми такі заяви приймаємо, але якщо підстав для їхнього розгляду нема, бо нема складу злочину, то направляємо їх за місцем проживання заявника, в сільську раду. Бо тільки в компетенції комісії робити висновки. Якщо в заяві є обґрунтування, що сільський голова чи члени комісії зловживали владою, своїми посадовими обов’язками, вдалися до махінацій — звичайно, наш обов’язок перевірити такі звинувачення.

— І чи справді є такі факти зловживання?
— На жаль. Незаконними діями посадових осіб Воскресинцівської сільської ради Державному бюджету України завдано збитків на загальну суму 60 тисяч гривень. В одному випадку було внесено завідомо неправильні дані до акта комісійного обстеження про збитки й одну з сімей незаконно внесено до постраждалих другої категорії. В другому випадку незаконно включено до списку постраждалих другої категорії людину, яка не є власницею будинку. За результатами проведеної перевірки прокуратурою району стосовно посадових осіб Воскресинцівської сільської ради порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених статтями 364, 366 у частині першій Кримінального кодексу України.

— А чи є приклади, коли за зверненням до прокуратури вдалося допомогти людині отримати компенсацію?
— В Іванівцях є будинок, який після смерті власників перейшов до неповнолітньої, а сільська рада не склала на нього дефектний акт. Це питання тепер вирішується.

— Чималі кошти виділено і на відновлювальні роботи — ремонт мостів, доріг, на берегоукріплення, на компенсацію сільгоспвиробникам. Прокуратура здійснюватиме зі свого боку нагляд за законністю використання цих коштів?
— Так, і варто про це нагадати, аби упередити нецільове використання цих коштів.

— А як щодо незаконного видобутку піщано-гравійної суміші, адже тепер у ній ще більша потреба. Водіїв спиняють, штрафують, а вони як возили, так і возять. Які тут дії прокуратури?
— Уже після стихійного паводку працівниками міліції виявлено 11 випадків перевезення вантажними автомобілями піщано-гравійної суміші без будь-яких документів. Однак, працівники водгоспу за липень—серпень не виявили жодного випадку вибору. Це свідчить про відсутність належної співпраці з контролюючими органами району.

За результатами проведеної працівниками прокуратури району із залученням працівників Коломийського МВ УМВС перевірки виявлено сім фактів самовільного забору з водоохоронної зони рік району гравію та піску. Щодо винних у допущенні правопорушення семи посадових осіб винесено постанови про порушення провадження про адміністративне правопорушення.

Водій заплатить штраф 51 гривню, а вартість машини гравію — 800 гривень, з причіпом — ще більше. Зрозуміло, що це на нього мало впливає, бо не б’є по кишені. Тому протягом липня—вересня прокуратурою району направлено до Коломийського міськрайонного суду вісім позовних заяв про відшкодування шкоди, завданої навколишньому природному середовищу самовільним вибором та вивозом піщано-гравійної суміші на загальну суму 5259 гривень. Тобто, мова йде уже про штраф у кілька сотень.

— А що тепер у полі зору прокуратури?
— Із залученням різних служб проведено перевірки дотримання вимог чинного законодавства в суб’єктів господарювання, які займаються переробкою деревини. Перевірятиметься законність діяльності роботи пилорам. Та й інших завдань для контролюючих органів не бракує. Наше завдання, як прокуратури, координувати їхню роботу і реагувати у випадку бездіяльності з їхнього боку.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі