друкувати


Опікунська рада

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-09-25 09:14:21

Головним завданням опікунської ради є надання рекомендацій Коломийській районній державній адміністрації як органу опіки та піклування. Очолює опікунську раду заступник голови райдержадміністрації Богдан Болюк (на фото). Основною формою роботи опікунської ради є її засідання. Які питання на них розглядаються — про це веду розмову із провідним спеціалістом служби у справах дітей Іваном Бегметюком та спеціалістом І категорії цієї ж служби Василем Жупником.

Як розповіли мої співбесідники, засідання проводяться, як правило, в останній четвер місяця. Опікунська рада розглядає документи про встановлення опіки та піклування над дітьми, про стан їхнього перебування у сім’ях усиновителів, про цільове використання опікунами (піклувальниками) пенсій та різних соціальних допомог. Але не тільки.

З-поміж іншого нерідко доводиться розглядати заяви від чоловіків, яким розлучені дружини забороняють спілкуватися і бачитися з рідними дітьми. Мовляв, суд дитину лишив мені, я її й виховуватиму, а від чоловіка достатньо аліментів. Та чоловікам теж хочеться бачити, як зростає їхня кровинка, хай не склалося з дружиною, діти тут ні при чому. Чому вони мають бути обділені батьківською увагою, турботою, любов’ю? Ось і доводиться опікунській раді виступати в ролі посередника. Щоб батькові дозволили у визначені дні чи години бачитися з дитиною. Якщо дитині до п’яти років — на цих зустрічах буде присутня матір.

Але ось нещодавно трапився випадок, коли рішенням опікунської ради матір знехтувала. Справу передали до суду, де інтереси дитини буде відстоювати й опікунська рада. І хтозна, як усе обернеться. Може, дитина лишиться з батьком, а мама в гості до них ходитиме?

На щастя, частіше, як свідчить практика, коли вдається домовитися про безперешкодне спільне виховання дитини, про побачення, з часом забуваються старі образи — і сім’ї з’єднуються. Адже подружжя починає розуміти, що найбільше щастя для їхньої дитини, це коли поруч і тато, і мама.

Також опікунська рада заслуховує питання про надання дозволу на відчуження, розподіл, продаж, обмін, закріплення житлової площі, на будь-які інші дії з майном, яке належить дітям. Тобто, у полі зору опікунської ради будь-які письмові правочини, які стосуються прав неповнолітніх.

А ще опікунська рада розглядає доцільність позбавлення батьків чи усиновителів, які ведуть аморальний спосіб життя і негативно впливають на виховання дітей, прав на їх виховання і подає свої висновки в суд. Минулого року було 27 позовів до суду, цього року 12 дітей набули статусу "позбавлені батьківської опіки".

Складніше розглядати справи, коли позбавлення батьківських прав ініціює розлучена дружина. Таких випадків цьогоріч було десять. А нещодавно трапилася неординарна ситуація. Чоловік, щоб утримати сім’ю, поїхав за кордон, на заробітки. Стосунків з сім’єю не поривав, упродовж двох років вислав дружині кілька тисяч євро, що підтверджується документально. А дружина з дітьми йому по телефону не дозволяє спілкуватися і без його відома... подала позов про позбавлення батьківських прав. Потратилась на адвоката, сподівалася, що все відбудеться тишком-нишком. Коли її запитали, що спонукало вдатися до такого рішення, пояснила: батько не приїжджає, отже, не займається вихованням дітей та й грошей останнім часом став надсилати менше. Чоловік має намір відстояти свої батьківські права і розраховує на підтримку опікунської ради.

Сюди за допомогою можуть звернутися і самі неповнолітні, якщо батьки чинять проти них насильство або нехтують їхніми інтересами, завдають шкоди здоров’ю. Але тема насильства дітей у сім’ї вартує окремої публікації.

Автор: Вікторія КОХАН, "Вільний голос"
Обговорити на форумі